Άρθρο του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που δημοσιεύτηκε στο TVXS

Η διαδικασία ανάδειξης της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκρυβε τελικώς ενδιαφέρον και εκπλήξεις. Έφτασε η ώρα των αποφάσεων.

Είναι μια ώρα ευθύνης και αυτό το γνωρίζουμε όλες και όλοι πολύ καλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. περνάει σε μια νέα εποχή και το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα καθορίσει την πορεία του, διαμορφώνοντας -παράλληλα- τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.

Οι 5 υποψήφιοι έχουν διατυπώσει το πολιτικό σκεπτικό τους, παρουσιάζοντας τις θέσεις και τις προτάσεις τους. Η ανασυγκρότηση και η ανασύνθεση, όμως, του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν τελειώνει με την εκλογή Προέδρου.  Η επόμενη μέρα, οι συλλογικές διαδικασίες, το επερχόμενο Συνέδριο, θα καθορίσουν τι κόμμα είμαστε, ποια είναι η οργάνωση, η στρατηγική, το πρόγραμμα και η επικοινωνία μας, ώστε να ισχυροποιήσουμε την αξιοπιστία μας.

Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των διεργασιών και των προτάσεων είναι η ενδυνάμωση της σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με την κοινωνία. Πρέπει να αποκτήσουμε δυναμική, να εμπνεύσουμε και να πείσουμε τους πολίτες να μας εμπιστευθούν ξανά. Να αποδείξουμε πως είμαστε η πολιτική δύναμη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα πολλαπλά αδιέξοδα και τις κρίσεις που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Την ίδια στιγμή απαιτείται διαρκής προσοχή και δράση εντός και εκτός Κοινοβουλίου, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η συντηρητικοποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας.

Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ανοιχτό και εξωστρεφές, με δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλα τα μέλη του. Με αναφορά στα ενεργά και παραγωγικά κύτταρα της κοινωνίας μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να αποκτήσει ξανά ρίζες στα κινήματα, στους φορείς και τις συλλογικότητες, να έχει έντονη και ουσιαστική παρουσία και εκπροσώπηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δύναμή μας η κοινωνική πλειοψηφία, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ευάλωτες ομάδες. Ο αγροτικός κόσμος και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται διαρκώς. Η νέα γενιά, που καθημερινά βλέπει τα όνειρά της να σβήνουν, αναζητώντας απεγνωσμένα την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο μας.

Πριν από λίγο καιρό δεχτήκαμε ένα διπλό εκλογικό σοκ, που συνοδεύτηκε από την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Σήμερα, έχουμε χρέος να τιμήσουμε τη σπουδαία παρακαταθήκη του. Ενωμένοι, με οδηγό τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά μας, προχωράμε με δυναμισμό. Σε αυτή την πορεία δεν χωρούν μικροκομματισμοί, αδιάφοροι συσχετισμοί και καταγραφές δυνάμεων, που δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες.

Μπροστά μας έχουμε μια μεγάλη διπλή ευθύνη. Στόχος είναι η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και η παρουσίαση της αριστερής, προοδευτικής, εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης, που θα φέρει την προοπτική εκλογικής νίκης. Παράλληλα, οφείλουμε να ελέγχουμε την κυβέρνηση, με γόνιμο και ωφέλιμο για την κοινωνία αντιπολιτευτικό λόγο με στέρεη επιχειρηματολογία και τεκμηρίωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στάθηκε και στέκεται όρθιος σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, γιατί από τα δύσκολα μεγάλωσε και κατάφερε να φτάσει έως τη διακυβέρνηση, πετυχαίνοντας να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και τη λιτότητα.

Τώρα, με ενότητα και αποφασιστικότητα κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός απαντώντας στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Με τη συλλογική μας δράση μπορούμε να εγγυηθούμε -ξανά- την προοπτική και την ευημερία, χωρίς να αφήνουμε καμία και κανένα μόνο στις κρίσεις που έρχονται.