Συνέντευξη του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο «Παρασκήνιο»

  1. Σαββατοκύριακο κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ. Συνέρχεται η ΚΕ με πολλά ευαίσθητα θέματα στην ατζέντα της. Τι προσδοκάτε από αυτήν τη συνεδρίαση;

Βασικό χαρακτηριστικό της Αριστεράς και κατ’ επέκταση του δημοκρατικού χώρου είναι οι ποικίλες προσεγγίσεις και ο πλουραλισμός απόψεων. Πρόκειται για μια διαδικασία, που τη γνωρίζουμε πολύ καλά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι μια συνθήκη που έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία και την εξέλιξή του.

Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν όρια. Η κριτική είναι αποδεκτή, αλλά με πολιτικά χαρακτηριστικά. Δεν επιτρέπεται να ακούγονται συκοφαντίες, αναπόδεικτοι ισχυρισμοί και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί που δυναμιτίζουν το κλίμα. Χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταστατικό, έχει συλλογικά όργανα και εκεί πρέπει να συζητούνται όλα.

Απαιτούνται, λοιπόν, κοινός βηματισμός, ενότητα και συλλογικότητα. Όλοι οφείλουμε να αναλογιστούμε την κρισιμότητα των στιγμών, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να μην διαψεύσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες όσων μας εμπιστεύονται. Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Για να το πετύχουμε αυτό οφείλουμε να διαμορφώσουμε την πολιτική μας πρόταση, την οργανωτική διάρθρωση και το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Στην επερχόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής περιμένω, λοιπόν, να πέσουν οι τόνοι και να επικεντρωθούμε στην πολιτική συζήτηση, με θέσεις και επιχειρήματα.

Η κοινωνία θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δυνατό, να ηγηθεί της προσπάθειας να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

  1. Μπορούν να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις και οι αντιπαραθέσεις και να βρει ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ την πορεία του για μια νέα επανεκκίνηση και επαναδιεκδίκηση της διακυβέρνησης;

Η αλήθεια είναι πως η κυβερνητική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μοιάζει αυτή τη στιγμή να έχει θολώσει. Δυστυχώς, το φορτισμένο κλίμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Η εσωστρέφεια είναι ένα διαλυτικό χαρακτηριστικό για κάθε πολιτικό οργανισμό. Πρέπει, χωρίς να κρύψουμε τα όποια προβλήματα «κάτω από το χαλί», να αποκτήσουμε ξανά βηματισμό για αυτά που ενδιαφέρουν την κοινωνία.

Εκεί, λοιπόν, είναι που πρέπει να εστιάσουμε, στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Στην ακρίβεια και στα χρέη που πνίγουν νοικοκυριά και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στην κατάρρευση της δημόσιας υγείας, στην υποβάθμιση του κράτους δικαίου με το σκάνδαλο των υποκλοπών, στις ανησυχητικές διεθνείς εξελίξεις, στη γενικευμένη ανασφάλεια που βιώνουν οι πολίτες.

Πρέπει, λοιπόν, να πείσουμε την κοινωνία πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει το σχέδιο και την αξιόπιστη προοδευτική πρόταση για να βγει ο τόπος από τα πολλαπλά αδιέξοδα. Οι πολίτες αναμένουν λύσεις και εμείς οφείλουμε να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους και των περιστάσεων.

  1. Στον αφρό της επικαιρότητας βρίσκεται το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Πως κρίνετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο;

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης να  καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Σχεδόν 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες χαρακτηρίζονται εξαρχής ως φοροφυγάδες και θα κληθούν να πληρώσουν κεφαλικό φόρο ύψους 1.444 ευρώ, όταν προεκλογικά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης απέκλειε το ενδεχόμενο να μπει έστω 1 ευρώ νέος φόρος. Προφανώς, πρόκειται για ακραίο κυβερνητικό εμπαιγμό και εξαπάτηση των πολιτών.

Περαιτέρω, είναι μια απαράδεκτη νομοθέτηση, που αφενός εξισώνει αυτούς που φοροδιαφεύγουν με αυτούς που δεν το κάνουν, αφετέρου, μας γυρίζει πίσω, στα χρόνια των μνημονίων και των οριζόντιων μέτρων φορολόγησης. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η αφαίμαξη των εισοδημάτων από τους έμμεσους φόρους, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ στα καύσιμα, ενώ έρχεται και νέα αύξηση ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2024.

Εμείς τονίζουμε πως αν το επιθυμεί η κυβέρνηση, μπορεί να βρει δίκαιους τρόπους για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, π.χ. να χρησιμοποιούνται οι αποδείξεις, ώστε οι καταναλωτές να έχουν κίνητρο να τις ζητούν. Επιπλέον, έχουμε προτείνει και άλλα μέτρα, όπως την αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους, τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα με κατάργηση της καταβολής του στο αγροτικό πετρέλαιο και την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες απαιτούν δίκαιη φορολόγηση και όχι νέα, άδικα βάρη στις πλάτες τους.

  1. Η Μέση Ανατολή φλέγεται. Συμφωνείτε με τους χειρισμούς της κυβέρνησης; Ποια είναι η στάση που πρέπει να κρατήσουμε ως χώρα;

Αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή εκτυλίσσεται μια ανθρωπιστική τραγωδία με χιλιάδες νεκρούς. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες δήλωσε ότι η Γάζα μετατρέπεται σε νεκροταφείο παιδιών. Αυτή η θηριωδία πρέπει να σταματήσει, πριν οδηγήσει και σε γενικευμένη σύρραξη. Μοναδική λύση πρέπει να είναι η κατάπαυση του πυρός, η προστασία των αμάχων, η απελευθέρωση των ομήρων και η εξεύρεση διπλωματικής λύσης, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα, πρέπει να προστατεύονται οι Ισραηλινοί πολίτες από την απειλή της τρομοκρατίας.

Πιστεύουμε πως η Ελλάδα θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί με διαμεσολαβητικό ρόλο, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες κατάπαυσης του πυρός και ειρήνευσης στην περιοχή. Παρόλα αυτά, βλέπουμε πως η στάση της κυβέρνησης δημιουργεί ανησυχίες και έντονο προβληματισμό. Η επιλογή να απέχει από την ψήφιση της απόφασης του ΟΗΕ, για κατάπαυση του πυρός είναι ντροπιαστική και απέναντι στη λογική να αποτελέσει η χώρα μας παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα, που απαιτούν λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς. Επαναλαμβάνω πως η χώρα μας οφείλει να πρωτοστατεί για την ειρήνευση και τη λύση με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που προκρίνουν δυο ανεξάρτητα κράτη.