Ερώτηση του Διονύση Καλαματιανού για το καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας των Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη στα Δημόσια Νοσοκομεία

Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων (καθαριότητα-σίτιση-φύλαξη) αποτελούν κρίσιμο παράγοντα της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας τους. Σε μεγάλο βαθμό, αυτές οι υπηρεσίες στελεχώνονται με Συμβασιούχους Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ), των οποίων οι συμβάσεις ανανεώνονται επί πολλά έτη. Πρόκειται για εργαζόμενους που αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, συμβάλλοντας αποφασιστικά στο να κρατηθεί όρθια η δημόσια υγεία στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης, επιδεικνύοντας υπερπροσπάθεια και επαγγελματισμό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, οι συγκεκριμένες συμβάσεις λήγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, δίχως να υπάρχει μέριμνα για την παράτασή τους. Σε αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας βρίσκονται μεταξύ άλλων 25 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υποστηρικτικές υπηρεσίες της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου και ακόμα 4 στη Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας.

Την ίδια στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί σε Νοσοκομεία για εγκατάσταση εργολάβων. Μάλιστα, στα Νοσοκομεία που εγκαθίστανται εργολάβοι, οι συμβασιούχοι απολύονται, ακόμα και με ενεργείς συμβάσεις.

Αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε επαναφέρει τις προσλήψεις προσωπικού στις υποστηρικτικές υπηρεσίες στα Δημόσια Νοσοκομεία με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ), με αξιοπρεπή αμοιβή και καλές συνθήκες εργασίας, απαλλάσσοντας τις δημόσιες δομές υγείας από τα εργολαβικά συνεργεία, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους.

Ο Διονύσης Καλαματιανός θέτει στον αρμόδιο Υπουργό τα εξής ερωτήματα:

  1. Θα ανανεωθούν οι Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου των εργαζόμενων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των δημόσιων δομών υγείας, που λήγουν στα τέλη Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους;
  2. Υπάρχει πλάνο μόνιμης λύσης για όλους αυτούς τους εργαζόμενους;
  3. Εξασφαλίζεται το οικονομικό συμφέρον του ελληνικού δημοσίου και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών με την είσοδο των εργολάβων στις υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης στις δημόσιες δομές υγείας;

Προφανώς, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, στο πλάνο της την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών-υποστηρικτικών λειτουργιών του ΕΣΥ. Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη που αφενός θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους, αφετέρου θα στοιχήσει δημοσιονομικά, καθώς είναι επιβαρυντική για τους κρατικούς πόρους. Πέραν τούτου, υπάρχουν καταγγελίες για εργολάβους, που δεν εξασφαλίζουν τις κατάλληλες εργασιακές συνθήκες και τις πρέπουσες αμοιβές, προσφέροντας, παράλληλα, υποβαθμισμένες υπηρεσίες.

Δυστυχώς και για τους εργαζόμενους στον υγειονομικό κλάδο, η νέα πραγματικότητα περιλαμβάνει ανασφάλεια και αβεβαιότητα, με κυβερνητική ευθύνη.