Σημεία από την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση σχεδίου νόμου για τον νέο δικαστικό χάρτη.

Σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό το νομοσχέδιο στην απονομή δικαιοσύνης στην Ηλεία, επισήμανε πως θα είναι ολέθριες.

«Για τον τόπο μου, την Ηλεία, πρόσφατα καταθέσαμε και συζητήσαμε επίκαιρη ερώτηση,  όπου τονίζαμε ότι δεν πρέπει να υποβαθμιστεί το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας και δεν πρέπει να κλείσουν τα Ειρηνοδικεία της Ηλείας. Επιμένουμε ότι πρόκειται για μια ανορθολογική συρρίκνωση δομών και υπηρεσιών της δικαιοσύνης στον νομό. Επιμένουμε ότι δεν θα επιφέρει καμία επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Θα πρόκειται για ένα ακόμα χτύπημα της κυβέρνησής σας στην Ηλεία και στις τοπικές κοινωνίες της Αμαλιάδας, της Γαστούνης, της Ζαχάρως, του Πελοπίου και των Λεχαινών.

Το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας εξυπηρετεί ολόκληρη τη Βόρεια Ηλεία -80.000 κατοίκους-. Έχει ιδιόκτητο κτίριο και ίδιο όγκο υποθέσεων -ποινικών και αστικών- με το Πρωτοδικείο Ηλείας που εδρεύει στον Πύργο. Επιπλέον, βρίσκεται στην  Ήλιδα, τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, έναν τόπο με παγκόσμια αναφορά και σημασία, με ιστορική αξία και αναγνώριση. Αυτό το Πρωτοδικείο, το υποβαθμίζετε.

Εμείς καταθέτουμε τροπολογία για τη διατήρησή του. Εσείς συνεχίζετε την αποκοπή, τη συρρίκνωση, την αποψίλωση της Ηλείας από δομές και υποδομές. Αυτές οι πρακτικές σας θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερα χτυπήματα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Θα πρέπει, λοιπόν, να εξηγήσετε στους πολίτες της Ηλείας: πως αυτή η νομοθέτηση θα επιφέρει επιτάχυνση της δικαιοσύνης; Οι οργανικές θέσεις των δικαστών, των εισαγγελέων και των δικαστικών υπαλλήλων θα παραμείνουν στην έδρα τους, στην Αμαλιάδα; Όχι.

Καταψηφίζουμε αυτές τις επιλογές και ζητούμε να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων που ισοπεδώνουν την απονομή και τη λειτουργία της δικαιοσύνης, για να τοποθετηθούν όλοι οι Βουλευτές της κάθε Περιφέρειας.»

Ειδικότερα για την κατάργηση των Ειρηνοδικείων, ανέφερε ότι, «η συνθήκη αυτή, θα απομονώσει ολόκληρες περιοχές. Οι ειρηνοδίκες ξαφνικά θα βρεθούν να δικάζουν διαφορετικά αντικείμενα, διαδικασίες ειδικές και ποινικές υποθέσεις σε μονομελή σύνθεση. Είναι αυτό μεταρρύθμιση; Ασφαλώς, όχι. Τα Ειρηνοδικεία υφίστανται σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης. Εσείς, όμως, αντί να ακολουθήσετε σωστές πρακτικές και να τις εξελίξετε σε κάτι πιο ώριμο και αποτελεσματικό, ακολουθείτε πολιτικές που τινάζουν στον αέρα την απονομή της δικαιοσύνης. Αλήθεια, υπήρξε κάποια επιμόρφωση των ειρηνοδικών; Όχι. Εσείς τι κάνετε; Τους ονομάζετε πρωτοδίκες χωρίς εκπαίδευση, πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων και την απαραίτητη ψηφιοποίηση. Σας τα επισημαίνουν όλα αυτά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, οι ειρηνοδίκες και οι δικηγόροι. Δυστυχώς, δεν ακούτε καμία και κανέναν.

Παράλληλα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμπαιγμό.

«Επικαλείστε μια δήθεν επιτάχυνση και μείωση του κόστους απονομής της δικαιοσύνης. Το αντίθετο θα συμβεί. Ούτε επιτάχυνση θα υπάρξει, ούτε μείωση του κόστους. Με αυτό το νομοθέτημα, σύγχρονα δικαστικά μέγαρα θα περάσουν στην αχρησία, τοπικές κοινωνίες θα μαραζώσουν και η περιφέρεια θα υποβαθμιστεί. Αν ψηφιστεί, θα επιφέρει βλάβη στη δομή και στη λειτουργία της δικαιοσύνης, θα την αποσυντονίσει και θα την απορυθμίσει. Η συντριπτική πλειοψηφία των νομικών και των τοπικών κοινωνιών βρίσκεται απέναντι σε αυτό το νομοθέτημα.»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο που ναρκοθετεί την απονομή δικαιοσύνης στη χώρα.

«Να αποσύρετε αυτό το νομοθέτημα και να εισάγετε μια σοβαρή νομοθετική πρόταση που θα είναι προϊόν επεξεργασίας Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Χρειάζεται να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση με όλους τους Φορείς. Προσπαθήστε έστω για μια φορά, να νομοθετήσετε προς όφελος της κοινωνίας, με όραμα. Τότε θα μπορείτε να συμβάλλετε πραγματικά και ουσιαστικά στη βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης. Εάν θέλετε να επιταχυνθεί η δικαιοσύνη, θα πρέπει να προχωρήσετε σε: πρόσληψη προσωπικού, πλήρωση των οργανικών θέσεων δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, ψηφιοποίηση, ενίσχυση των υποδομών. Αυτές είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνετε και όχι διασπάσεις του Πρωτοδικείου της Αθήνας και κλείσιμο δομών στην επαρχία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νομικών και των πολιτών απορρίπτει τις επιλογές σας. Ακούστε αυτούς και αφήστε το παραλήρημα μεγαλείου.»