Σημεία από την ομιλία του Βουλευτή Ηλείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση και λήψη απόφασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών

Κύριε πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είναι ένα συλλογικό τραύμα της ελληνικής κοινωνίας.

Τα θύματα, οι γονείς, οι συγγενείς, όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες ζητάμε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ζητάμε να φωτιστούν όλες οι πτυχές αυτού του τραγικού δυστυχήματος, αυτού του εγκλήματος.

Εμείς, οι βουλευτές του Κοινοβουλίου έχουμε χρέος και ευθύνη να βοηθήσουμε ώστε να φωτιστεί η κάθε πλευρά. Έχουμε ευθύνη να κάνουμε τα πάντα για αυτό.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Σύμβασης 717, σύμφωνα με το πόρισμα της ευρωπαίας εισαγγελέως και την πολύ μεγάλη δικογραφία που έχει αποστείλει στη Βουλή, βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση.

Εμείς λέμε να διερευνηθούν όλοι και όλα, από την αρχή που ξεκίνησε αυτή η σύμβαση, από το 2010 μέχρι σήμερα. Η ΝΔ το αρνείται, το προδίκασε, άλλωστε, ο κ. Βορίδης πριν μια εβδομάδα. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λέει να υπάρξει διερεύνηση από το 2015 και μετά, αφήνει έξω την περίοδο που κυβερνούσε μαζί με τη ΝΔ, το 2013-2014. Δικός τους υπουργός ήταν τότε ο κ. Χρυσοχοΐδης που υπέγραψε τη σύμβαση. Εμείς λέμε να διερευνηθούν οι υπουργοί και για εκείνο το διάστημα.

Ισχυριζόμαστε ότι πρέπει να διερευνηθεί η δικογραφία. Σήμερα, δεν καταδικάζουμε κανέναν. Σήμερα, λέμε ότι πρέπει να αποφασίσουμε τη διερεύνηση της υπόθεσης. Αν, όμως, εσείς, απορρίψετε την πρότασή μας, αθωώνετε όλους όσους εμπλέκονται με αυτή την υπόθεση.

Και ερωτώ: Πρόλαβαν οι βουλευτές σας να διαβάσουν όλη αυτή τη δικογραφία; Είμαι σίγουρος πως όχι. Γιατί αφήνετε, λοιπόν, να κλείσει αυτή η υπόθεση χωρίς εσείς οι ίδιοι να τη διαβάσετε; Πως θα βγάλετε ορθή απόφαση με αυτό τον τρόπο;

Πάμε να δούμε, λοιπόν, τι συνέβη. Ξεκίνησαν το 2010 οι μελέτες, το 2013 δημοπρατήθηκε το έργο, το 2014 υπεγράφη η σύμβαση. Μπορούσε να ολοκληρωθεί το έργο εντός της συμβατικής προθεσμίας; Προφανώς όχι, διότι αποκαλύφθηκε από το 2016 και μετά, πώς το φυσικό αντικείμενο της σύμβασης -όπως δημοπρατήθηκε- ήταν ελλιπές και δεν προέβλεπε την ανάταξη-αναβάθμιση σηματοτεχνικού εξοπλισμού κατά μήκος της γραμμής, δεν προέβλεπε τεχνικές λύσεις αποκατάστασης των καλωδίων λόγω κλοπών και βανδαλισμών, δεν προέβλεπε αναβάθμιση τηλεδιοικήσεων κ.α. Όλα αυτά βρίσκονται μέσα στις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και περιγράφονται και στο πόρισμα της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου.

Το 2015, το υπουργείο παρέλαβε -και η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ- μία σύμβαση που δεν μπορούσε να εκτελεστεί. Έπρεπε, λοιπόν, να ληφθούν αποφάσεις. Οι επιλογές ήταν δύο: είτε θα υπογραφόταν συμπληρωματική σύμβαση για να σωθεί το έργο, είτε θα κηρυσσόταν έκπτωτος ο ανάδοχος και θα ακυρωνόταν η εργολαβία. Έπρεπε να κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος; Προφανώς, όχι, γιατί τονίστηκε ότι στην περίπτωση αυτή θα χρειαζόταν άλλη μία πενταετία για να έχουμε το έργο της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης, με νέο διαγωνισμό. Παράλληλα θα χάνονταν χρήματα, γιατί θα απεντασσόταν το έργο από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και ο έκπτωτος ανάδοχος θα κατέθετε αγωγή αποζημίωσης για να πληρωθεί.

Από το 2019 και μετά, τι συνέβη; Δεν εξήγησε ο κ. Καραμανλής για ποιο λόγο δεν υπέγραψε τη συμπληρωματική σύμβαση και έκανε 1,5 χρόνο μετά να την υπογράψει. Δεν εξήγησε γιατί τροποποίησε τη συμπληρωματική, αυξάνοντας και το οικονομικό αντικείμενο. Δεν εξήγησε γιατί, ενώ με ευθύνη του αναδόχου -λόγω του ότι δεν είχαν υπογραφεί οι μελέτες- καθυστερούσε το έργο, προχώρησε στην καταβολή αποζημίωσης 2,7 εκατ. ευρώ. Όλες αυτές είναι ενδείξεις ότι ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω.

Για τον κ. Σπίρτζη, δεν υπάρχει ευθύνη, γιατί όπως προκύπτει και από τη διακήρυξη, από τη σύμβαση και από το νομικό πλαίσιο της ΕΡΓΟΣΕ με τον ν. 3669/2008, αναθέτουσα αρχή, κύριος του έργου και προϊσταμένη αρχή ήταν η ΕΡΓΟΣΕ. Αν ο κ. Σπίρτζης προέβαινε σε κάποια ενέργεια για να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία, τότε θα είχε ευθύνη για παράβαση καθήκοντος, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα έκανε μία ενέργεια που απαγορεύεται, καθώς δεν θα είχε αρμοδιότητα. Παρόλα αυτά, ήρθε εδώ και είπε προς τιμήν του -παρότι είναι αθώος- να διερευνηθεί η υπόθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο κ. Σπίρτζης δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και λένε ναι στη διερεύνηση. Αντίθετα, ο κ. Καραμανλής και εσείς δεν είπατε κάτι ανάλογο. Όποιος θέλει, λοιπόν, να ελεγχθούν τα πάντα, το κάνει πράξη.

Η ΝΔ στη διακυβέρνησή της απαξίωσε τον σιδηρόδρομο και την ασφάλειά του, προφανώς γιατί ήθελε να ιδιωτικοποιήσει τον ΟΣΕ. Μείωσε το προσωπικό, τους σταθμάρχες, ενώ νομιμοποιήθηκε -με υπουργική απόφαση εκ των υστέρων- η μετάταξη του σταθμάρχη. Παράλληλα, αγνόησε δεκάδες εκατοντάδες έγγραφα των εργαζομένων στον ΟΣΕ, που φώναζαν για τις ελλείψεις ασφαλείας, για τα τεράστια κενά που υπάρχουν.

Αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε τη διπλή γραμμή, σήραγγες και γέφυρες. Ολοκλήρωσε την ηλεκτροδότηση της γραμμής. Χωρίς αυτά, δεν μπορεί να υπάρξει τηλεδιοίκηση. Και απέδειξε ο κ. Σπίρτζης πως έκανε τα πάντα για να προχωρήσει η συμπληρωματική σύμβαση και να λειτουργήσει το έργο που είναι σημαντικό για την ασφάλεια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε τη συσκότιση της υπόθεσης και να αποδώσουμε δικαιοσύνη.

Η αποκάλυψη της αλήθειας πρέπει να είναι ο στόχος μας. Πρέπει να αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας και την αξιοπιστία της δημοκρατίας μας. Πρέπει τα θύματα, οι οικογένειες και οι φίλοι των θυμάτων να δικαιωθούν. Πρέπει να δείξουμε σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων.

Είναι προφανές ότι εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Σας καλούμε να κοιτάξετε στα μάτια τους συγγενείς, να κοιτάξετε στα μάτια την ελληνική κοινωνία και να κατανοήσετε τον πόνο τους. Σας καλούμε να σεβαστείτε τη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων. Σας καλούμε να υπερψηφίσετε την πρότασή μας και να αποδείξετε ότι πραγματικά θέλετε να φωτιστεί αυτή η υπόθεση. Αν την καταψηφίσετε, θα είναι μια ακόμη συγκάλυψη ενός ακόμη σκανδάλου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα είναι μια σκιά που θα βαραίνει όλους σας, ένα ακόμα χτύπημα στη δημοκρατία, στην κοινωνία και στη δικαιοσύνη. Τώρα είναι η ώρα να μετρηθείτε με τη συνείδησή σας.