Συνέντευξη του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο Dnews.gr

1. Αρκετοί λένε ότι, μέχρι στιγμής, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δείξει διάθεση για σκληρή αντιπολίτευση. Πρόκειται να αλλάξει αυτό;

Το αντίθετο θα έλεγα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει έντονο αντιπολιτευτικό προγραμματικό λόγο και μια ισχυρή παρουσία εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Επιτελεί το καθήκον του και τον θεσμικό του ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση, αναδεικνύοντας τα λάθη και τις παραλείψεις, τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει μόλις δύο μήνες από τις εκλογές. Τα γεγονότα που έχουν γίνει μέσα στο καλοκαίρι, επιβεβαίωσαν την κριτική μας και τον φόβο μας για αυτήν την Κυβέρνηση.

Είναι ένα πράγμα οι στείρες αντιπολιτευτικές κορώνες -μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων- και διαφορετικό ο κυβερνητικός έλεγχος με εκφορά υπεύθυνου πολιτικού λόγου, που από τη μια καταγγέλλει τα θλιβερά «κατορθώματα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και από την άλλη προτείνει συγκεκριμένες και απτές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία στην καθημερινότητά της. Προφανώς, εμείς επιλέγουμε και πράττουμε το δεύτερο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το αίτημα που καταθέσαμε για διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, προκειμένου να έρθει στο Κοινοβούλιο ο «κρυπτόμενος» Πρωθυπουργός για να δώσει εξηγήσεις για ακόμα ένα «επιτελικό» φιάσκο της κυβέρνησής του.

Μέχρι και η κα Άννα Διαμαντοπούλου στο “liberal” θυμήθηκε τώρα μετά από 5 χρόνια την έκθεση Γκολντάμερ για τις πυρκαγιές που είχε εκπονηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ.  Οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν και θα πληρώσουν πολύ ακριβά την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

2. Υπάρχουν μεγάλοι δήμοι στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να συγκροτήσει αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια και άλλοι, στους οποίους επιστράτευσε κομματικά στελέχη, χωρίς αυτοδιοικητική εμπειρία και χαρακτηριστικά. Φοβάστε μια ιδιαίτερα κακή πορεία στις αυτοδιοικητικές;

Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο σε αυτές τις αυτοδιοικητικές  αλλά παγίως δεν πάμε για να κάνουμε κομματικές καταγραφές.

Θέλουμε η αυτοδιοίκηση να έχει τον δικό της βηματισμό και εξαντλήσαμε τα περιθώρια να υπάρχουν και μη κομματικοί υποψήφιοι. Θέλουμε να υφίστανται διευρυμένα προοδευτικά σχήματα σε τοπικό επίπεδο. Όλο αυτό το διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να δηλώσει παρών σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, δομώντας προοδευτικά σχήματα νίκης ή συμμετέχοντας ενεργά -με πνεύμα συνεργασίας- σε αυτά.

Κάποιες περιπτώσεις, βέβαια, έχουν και πολιτικά χαρακτηριστικά, όπως ο δήμος της Αθήνας. Το σίγουρο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει στις τάξεις του ικανά στελέχη, πολλά εξ αυτών με αυτοδιοικητική εμπειρία. Αποτελεί πεποίθησή μας πως είτε σε συνεργασίες είτε αυτοτελώς, τα στελέχη μας δίνουν  τη μάχη των επερχόμενων εκλογών με δυναμισμό και όρεξη για προσφορά στα κοινά του τόπου τους.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης όπως σαφώς δήλωσε, θέλει βοηθούς Δημάρχους στην κυβέρνηση και υπαλλήλους Περιφερειάρχες.

3. Πολλοί προβλέπουν ότι η συμμετοχή σε εκλογές για την προεδρία του κόμματος θα είναι λιγότερη από το 1/3 αυτής που εξέλεξε τον Αλέξη Τσίπρα πριν από ενάμιση χρόνο. Ποιες οι δικές σας προβλέψεις;

Είμαι σίγουρος ότι ο Ελληνικός λαός ενδιαφέρεται και παρακολουθεί τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το κόμμα μας  πριν από δύο μήνες γνώρισε ένα διπλό εκλογικό σοκ, το οποίο λίγο αργότερα έγινε ακόμα πιο ισχυρό με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του. Τα στελέχη, τα μέλη, οι φίλες και οι φίλοι του -όλοι εμείς- με ψυχραιμία προχωράμε στην αποτίμηση των αιτιών που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα, σχεδιάζοντας παράλληλα την επόμενη ημέρα και το πως θα κινητοποιήσουμε, θα εμπνεύσουμε και θα γοητεύσουμε ξανά τους πολίτες.

Βεβαίως αυτή η διαδικασία ανάδειξης της νέας ηγεσίας δεν μοιάζει με την προηγούμενη της 15ης Μαΐου του 2022, τότε που πάνω από 150.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ προσήλθαν στην κάλπη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του. Πλέον, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλούς υποψηφίους και να χαράξουν την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή διαδικασία και είμαι βέβαιος πως το σύνολο των μελών μας έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών. Για το λόγο αυτό, πιστεύω πως τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα προσέλθουν με αυξημένη συμμετοχή, αφενός για να αναδείξουν το νέο ή τη νέα Πρόεδρο, αφετέρου για να επιβεβαιώσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, ένα κόμμα εξουσίας που εκφράζει τους πολίτες από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο.

4. Ποια είναι τα πρώτα άμεσα βήματα που πρέπει να γίνουν από τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όταν εκλεγεί;

Το πρώτο βήμα κατά την γνώμη μου είναι να χαράξουμε -ως κόμμα εξουσίας- ένα στρατηγικό σχέδιο εναλλακτικής διακυβέρνησης στην κυβέρνηση της ακρίβειας, των χαμηλών προσδοκιών και της περιβαλλοντικής καταστροφής, που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα.  Δίχως αμφιβολία η νέα ηγεσία όπως και όλοι εμείς θα έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να ανακτήσει τις χαμένες δυνάμεις του, αυτές που το 2015 έδρασαν καταλυτικά στο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Καθαρός πολιτικός λόγος, μεθοδικότητα και κινητοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων. Με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα ξαναποκτήσει  έρεισμα στην κοινωνία, εμπνέοντας -και πάλι- τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Έχω εμπιστοσύνη και στην κρίση του ελληνικού λαού και στις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου συνολικά και στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και στους συντρόφους μου.