Συνέντευξη του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη Βραδυνή της Κυριακής

  1. Κύριε Καλαματιανέ, κι άλλα κόμματα έχασαν εκλογές στο παρελθόν, και με διαφορές ικανές να προκαλέσουν εξελίξεις. Αλλά την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις δεύτερες εκλογές φοβάμαι πως δεν την περίμενε ούτε ο πιο απαισιόδοξος ψηφοφόρος σας. Που την αποδίδετε;

Από τις εκλογές δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες. Κάθε πολιτικός οργανισμός μετά από ήττα θέλει τον αναγκαίο χρόνο για διάλογο, αυτοκριτική, ανασυγκρότηση. Δεν συμφωνώ μαζί σας για την απαισιοδοξία του χώρου μας. Δεν είναι έτσι το κλίμα στο κόμμα μας. Η ανάδειξη νέας ηγεσίας θα δώσει και τον βηματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα θέλω να τονίσω ότι αντιπολιτευτικά και στο Κοινοβούλιο και στην κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρών απέναντι σε μια κυβέρνηση που δείχνει να παραπατάει σαν πολιτικό νήπιο μετά από πέντε χρόνια στην εξουσία και δύο μήνες μετά τις εκλογές. Με επικοινωνία κερδίζονται εκλογές αλλά δυστυχώς για τη χώρα δεν κερδίζεται ορθή διακυβέρνηση.

  1. Δυο μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια περιδίνηση. Θα έχετε χρόνο να επουλώσετε τραύματα και να επανέλθετε με αξιώσεις ως κόμμα εξουσίας;

Μπροστά μας έχουμε μια ακόμα εκλογική μάχη, αυτή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Βεβαίως, είναι μια εντελώς διαφορετική αναμέτρηση, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μέχρι και την τελευταία στιγμή θα είναι να υπάρξουν προοδευτικά σχήματα σε πνεύμα συνεργασιών. Πέραν όλων των άλλων,  θα επιδιώξουμε να αναδείξουμε τη σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παράλληλα να συνδράμουμε ώστε αναδυθεί το νέο πολιτικό δυναμικό που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία του κόμματος.

Βεβαίως, όλα αυτά θα γίνουν ταυτόχρονα με τις διεργασίες εντός του κόμματος για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας. Έχουμε ήδη μπει συντεταγμένα και με σοβαρότητα στην τελική ευθεία και είμαι βέβαιος πως όλοι θα σταθούμε στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις, διασφαλίζοντας την ενότητα και την προοπτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι κόμμα εξουσίας -όχι διαμαρτυρίας- και έτσι θα παραμείνει, αποτελώντας τη μοναδική εναλλακτική και ρεαλιστική κυβερνητική πρόταση απέναντι στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη.

  1. Η χώρα δοκιμάστηκε ξανά από τις φωτιές και το αποτέλεσμα ήταν τραγικό ως προς την απώλεια δάσους. Τις πταίει;

Η κυβέρνηση δεν λέει να μάθει από τα λάθη και τις παραλείψεις της. Αποτέλεσμα είναι να βρισκόμαστε και φέτος στο ίδιο έργο θεατές. Ήδη μετράμε 6 νεκρούς, καμένες περιουσίες και πάνω από 500 χιλ. στρέμματα που έγιναν στάχτη, με τα δύσκολα να είναι ακόμα μπροστά μας. Μάλιστα ζήσαμε το ασύλληπτο και πρωτοφανές γεγονός στη Νέα Αγχίαλο, με τη φωτιά να φτάνει στη στρατιωτική εγκατάσταση, να εκρήγνυται πολεμικό υλικό και να κινδυνεύει η ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας.

Σαφώς οι ευθύνες βαραίνουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό, που αποδεικνύεται στην πράξη ανεύθυνος, αποσπασματικός και ανεπαρκής. Ειδικά στον κρίσιμο τομέα της πρόληψης έχουν γίνει από ελάχιστα έως μηδαμινά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υποχρηματοδότηση Δήμων και Δασαρχείων για καθαρισμούς και αντιπυρικές ζώνες. Παράλληλα, σημαντικά ζητήματα αποτελούν η υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος -υπάρχουν 3.600 οργανικά κενά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία-, η αριθμητική ανεπάρκεια των επιχειρησιακών οχημάτων, τα παλαιά εναέρια μέσα κατάσβεσης και η αποψίλωση των δασικών υπηρεσιών.

Το εξοργιστικό είναι πως θα μπορούσαν οι κυβερνώντες να αξιοποιήσουν σειρά διαθέσιμων εργαλείων, όπως το ολοκληρωμένο σχέδιο δασικής προστασίας και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών που άφησε πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και ενσωματώνει το πόρισμα του καθηγητή Goldammer, όμως για δικούς της λόγους δεν το έπραξε.

  1. Η χώρα συγκλονίζεται από την άγρια δολοφονία ενός νέου ανθρώπου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Γιατί φτάσαμε έως εδώ;

Πραγματικά είμαστε όλοι βαθιά συγκλονισμένοι από όλα όσα διαδραματίστηκαν έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, με αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου και τον τραυματισμό πολλών συμπολιτών μας.

Αλήθεια, πως τολμά η κυβέρνηση να μιλάει για ασφάλεια, όταν μια φάλαγγα από εγκληματίες, εθνικιστές και ναζιστές ξεκινούν από την Κροατία και ανενόχλητοι –με ρόπαλα, λοστάρια και μαχαίρια- φτάνουν στην Αθήνα και στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με μοναδικό σκοπό να χτυπήσουν, να τραυματίσουν και να σκοτώσουν;

Υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία οι αστυνομικές αρχές και η ίδια η κυβέρνηση οφείλουν να δώσουν πειστικές εξηγήσεις: γιατί, ενώ γνώριζαν, δεν έκαναν αυτά που έπρεπε ώστε να μη συμβούν όλα αυτά τα τραγικά; οι ελληνικές αρχές είχαν εντοπίσει και παρακολουθούσαν το κομβόι του θανάτου και αν όχι, γιατί; συνεργάστηκαν με τις αρχές της Κροατίας; γιατί δεν υλοποιήθηκε ένα επιχειρησιακό σχέδιο αποτροπής και συλλήψεων όταν έφτασαν στην Αθήνα όλα αυτά τα εγκληματικά στοιχεία; γιατί τα άφησαν να κυκλοφορούν οργανωμένα, ομαδικά και οπλισμένα;

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα ανεπανάληπτο επιχειρησιακό φιάσκο, με ολοφάνερη αντικειμενική ευθύνη των υπηρεσιακών παραγόντων και της ίδιας της κυβέρνησης. Και βεβαίως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη οφείλει να παραιτηθεί ως ελάχιστο δείγμα ευθιξίας.

Το σίγουρο είναι πως αβάσιμες δικαιολογίες και μπαλάκια ευθυνών δεν θα γίνουν αποδεκτά. Απαιτούμε ξεκάθαρες απαντήσεις και δίκαιη απόδοση ευθυνών.

  1. Τέλος, στα ελληνοτουρκικά, όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει κινητικότητα. Που έχει βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ τον πήχη της αποδοχής αιτημάτων από την πλευρά της Τουρκίας;

Πεποίθησή μας είναι πως πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ωστόσο, οφείλουμε να ασκούμε ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, προκειμένου να διασφαλίζουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Αυτό που λέμε συνεχώς και αποτελεί ακλόνητη και σταθερή θέση μας είναι πως αναγνωρίζουμε ως μια και μοναδική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, που πρέπει να λυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Ασφαλώς, πρόκειται για νομική διαφορά και όχι γεωπολιτική, κάτι που η κυβέρνηση θα πρέπει να καταστήσει διακριτό και σαφές προς κάθε κατεύθυνση.

Δυστυχώς, πρέπει να επισημάνουμε την έντονη ανησυχία μας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, που συνεχίζουν στην επισφαλή τακτική της προηγούμενης τετραετίας. Τα δεδομένα που προέκυψαν από την πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν είναι ελπιδοφόρα, αφενός γιατί ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε για «υποχωρήσεις», αφετέρου η Τουρκία πήρε, ουσιαστικά, τα F-16 και κέρδισε την έναρξη των διαδικασιών για την τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., την παραμονή των S-400, ενώ ήρθησαν οι κυρώσεις που της είχαν επιβληθεί. Εμείς, ζητήσαμε κάτι και αν ναι, τι κερδίσαμε;

Τη στιγμή που η Τουρκία είναι μία επεκτατική δύναμη, επιδιώκοντας να κερδίσει -και κερδίζει- πράγματα που δεν δικαιούται, εμείς συνεχίζουμε να παρουσιαζόμαστε ως ο δεδομένος και προβλέψιμος σύμμαχος. Πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχίσουμε σε αυτή τη λογική, μόνο χαμένοι θα βγούμε. Και είναι γνωστό πως ειδικά στα εθνικά ζητήματα, κάθε λάθος στρατηγική και κίνηση πληρώνεται πολύ ακριβά.

Χρειάζεται, λοιπόν, εγρήγορση, απαρέγκλιτο πλάνο και ενεργοποίηση των συμμαχιών μας, ώστε με δυναμισμό να διασφαλίσουμε αυτά που δικαιούμαστε, με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.