Συνέντευξη του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην POLITICAL

1. Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. δεν ψήφισε το Νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων. Ποιες είναι οι ενστάσεις σας; Τι θα ήθελε επιπλέον η παράταξή σας για να το ψηφίσει;

Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ είναι η συμμετοχή των Ελληνίδων και των Ελλήνων που ζουν και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, στο Κοινοβούλιο με το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Θέλουμε να εκπροσωπούνται από δικούς τους ανθρώπους που γνωρίζουν τα ζητήματα της ομογένειας και μπορούν να τα αναδείξουν, προτείνοντας λύσεις.

Για τον λόγο αυτό καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση-τροπολογία, η οποία είναι σύμφωνη με την πρόσφατη αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος και προβλέπει τη σύσταση τεσσάρων περιφερειών με ένα ενιαίο διακομματικό ψηφοδέλτιο. Τι σημαίνει αυτό; Πως οι Έλληνες του εξωτερικού θα είχαν τη δυνατότητα να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους και όχι αυτούς που επιλέγουν τα κόμματα για να τους εκπροσωπήσουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Αυτό συμβαίνει και σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη που έχουν αποδήμους, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, ενώ και οι ίδιοι οι Φορείς των αποδήμων πάγια αυτό ζητούν και το επανέλαβαν πρόσφατα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Αντίθετα, η κυβερνητική παράταξη επέλεξε για μια ακόμη φορά να υπηρετήσει σκοπιμότητες και άλλαξε τον ν. 4648/2019, ενάντια στη λογική της διαβούλευσης και της συναίνεσης, μη λαμβάνοντας καθόλου υπόψη ακόμα και τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε καθόλου με τους εκλογείς εσωτερικού, που δεν κατάφεραν να ψηφίσουν, καθώς, για λόγους βιοπορισμού εργάζονταν σε άλλον τόπο. Καμία μέριμνα για όλους αυτούς, μόνο πλήρη αδιαφορία!

Με στρατηγική πρόταση και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία επιδιώξαμε την ουσιαστική συμμετοχή των αποδήμων στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου. Δυστυχώς, η κυβέρνηση, αντί να αντιμετωπίσει τους Έλληνες του εξωτερικού ως εθνικό κεφάλαιο, επιδόθηκε, ξανά, σε καιροσκοπισμό και σε κομματικά παιχνίδια.

2. Επί δέκα και πλέον ημέρες, η Ελλάδα φλέγεται. Τουριστικοί προορισμοί, όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα επλήγησαν και οι συνέπειες στην οικονομία θα είναι αρνητικές. Κρίνετε, πως έχει ευθύνες η κυβέρνηση, τι περισσότερο θα έκανε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ.;

Ήταν αρχές του Ιουλίου όταν ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε την Πολιτική Προστασία και δήλωνε μετά βεβαιότητας ότι υπάρχει ετοιμότητα και μεθοδικός σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο. Την πραγματικότητα και τα αποτελέσματα της δήθεν ετοιμότητας τα βιώνουμε σήμερα και ποιος ξέρει για πόσο ακόμα.

Θρηνήσαμε την απώλεια 5 συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων τους δύο ηρωικούς πιλότους. Είδαμε για μια ακόμη φορά να καίγονται σπίτια και περιουσίες, ζώα και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στην Αττική, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Εύβοια, την Αχαΐα. Μέχρι και εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας κινδύνευσαν, καθώς η φωτιά έφτασε στις αποθήκες του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου, απειλώντας χιλιάδες ανθρώπους.

Επομένως, ο κυβερνητικός σχεδιασμός αποδεικνύεται στην πράξη ανεπαρκέστατος, αδυνατώντας να εγγυηθεί τις ζωές των ανθρώπων και να προστατέψει τις περιουσίες τους και το φυσικό περιβάλλον.

Δυστυχώς, η υποστελέχωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων -3.600 κενές οργανικές θέσεις υφίστανται στο Πυροσβεστικό Σώμα- οι σοβαρές ελλείψεις σε επιχειρησιακά μέσα, η απουσία σύγχρονων πτητικών μέσων πυρόσβεσης -τραγικό παράδειγμα η θανατηφόρα πτώση του Canadair-, η ανεπαρκής χρηματοδότηση στους δήμους για καθαρισμούς και αντιπυρικές ζώνες και ο προβληματικός επιχειρησιακός συντονισμός αποδεικνύονται μοιραίοι παράγοντες.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει συγκεκριμένο σχέδιο για τη δασική πολιτική, την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, τη συγκρότηση της πολιτικής προστασίας, με την ενσωμάτωση του πορίσματος της επιτροπής Goldammer, τη μονιμοποίηση 2.200 πυροσβεστών, την πρόσληψη 550 υπαλλήλων στα δασαρχεία. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ τα εγκατέλειψε όλα αυτά και υιοθέτησε έναν άλλο σχεδιασμό, ο οποίος εδώ και χρόνια δεν έχει εφαρμοστεί, καθώς, ο νόμος της πολιτικής προστασίας του 2020 δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αλλά μπήκε σε αναστολή.

Θέλουμε να συνδράμουμε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και εκπόνησης εθνικού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην προετοιμασία, στην άμεση αντιμετώπιση και στην αποκατάσταση των πυρκαγιών.

Έχουμε αυτή την καλοπροαίρετη θέση. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση ακολουθεί τον μοναχικό δρόμο της περιχαράκωσης στους δικούς της σχεδιασμούς, που αποδεικνύονται από ανεπαρκείς και αναποτελεσματικοί έως καταστροφικοί.

  1. Ποιον στηρίζετε για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. και με ποια κριτήρια; Μήπως κινδυνεύει η ενότητα της παράταξης;

Θα ξεκινήσω από το τέλος της ερώτησης και θα σας απαντήσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διαθέτει πολιτικό και στελεχιακό προσωπικό που εγγυάται όχι μόνο την ενότητα της παράταξης, αλλά και τη δημιουργική συνέχειά της, προκειμένου να ανακτήσει, την κυβερνητική προοπτική του. Εγγυητής σε αυτό θα είναι η νέα ηγεσία που θα αναλάβει να οδηγήσει την παράταξη στη νέα εποχή, έχοντας οδηγό την πολύτιμη παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα. Παρά τις  διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις -συνθήκη απολύτως λογική και αναμενόμενη σε τέτοιου είδους ζυμώσεις-, όλες και όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχουμε επίγνωση της βαριάς ευθύνης και με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα θα λάβουμε τις σωστές αποφάσεις, επιλέγοντας, παράλληλα, το νέο ή τη νέα Πρόεδρο.

Σε αυτή τη δυναμική διαδικασία, πιστεύω πως βαρύνουσα σημασία έχουν οι πολιτικές και όχι μόνο τα πρόσωπα. Ήδη οι υποψήφιοι αναλύουν τις θέσεις και τις απόψεις τους, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τα μέλη που θα κληθούν σε περίπου ένα μήνα από σήμερα να επιλέξουν τη νέα ηγεσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ένα κόμμα που απευθύνεται από τη ριζοσπαστική Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο, όπως περιγράφεται στη διακήρυξή του. Εκεί, λοιπόν, θα πρέπει να εστιάσουμε και με συλλογικότητα να προχωρήσουμε στην επόμενη ελπιδοφόρα ημέρα, δομώντας ένα σχέδιο, μια πρόταση, που θα εμπνέει, θα συγκινεί και θα απαντά στις μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις.