Συνέντευξη του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην εφημερίδα Πελοπόννησος

  1. Αν σας ρωτούσα τώρα, σχεδόν 15 μέρες μετά τις εκλογές, ποιος ήταν ο βασικός λόγος της βαριάς ήττας, τι θα μου λέγατε με «δυο κουβέντες»;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με ψυχραιμία και σοβαρότητα προχωρά σε μια ουσιαστική αποτίμηση των λόγων που τον οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Προσωπική εκτίμηση είναι πως τα αρνητικά δεδομένα που προέκυψαν από την κάλπη της 21ης Μαΐου και διατηρήθηκαν σε αυτή της 25ης Ιουνίου, δεν μπορούν να βασιστούν σε μόλις 1-2 λόγους. Οφείλουμε, λοιπόν, να αποτιμήσουμε τις αιτίες, στο πλαίσιο ενός καθαρού διαλόγου, από τον οποίον θα προκύψουν πολύτιμα συμπεράσματα για την επόμενη ημέρα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διορθώσουμε λάθη, αστοχίες και παραλείψεις, προκειμένου να ενδυναμωθούμε και να γίνουμε πλειοψηφική δύναμη ξανά. Παρ’ όλα αυτά, αν έπρεπε να εστιάσω σε κάποιες αδυναμίες που αποδείχτηκαν κρίσιμες στη διαμόρφωση των συσχετισμών, θα έλεγα πως η ανεπαρκής διείσδυση στην τοπική αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλιστικό χώρο, σε φορείς, σε ενώσεις και σωματεία, όπως, επίσης, η διαρκής συζήτηση για την κυβερνησιμότητα σε βάρος του προγραμματικού λόγου -κάτι που διορθώθηκε στην πορεία προς τη δεύτερη κάλπη- επέδρασαν καταλυτικά στο τελικό αποτέλεσμα. Η επιμονή μας στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, όταν τα άλλα προοδευτικά κόμματα την αρνούνταν πεισματικά, είχε τη συμβολή της στο αρνητικό αποτέλεσμα.

 

  1. Μπορεί να επιβιώσει πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι του; Δεν εννοώ απλώς να επιβιώσει με «αναπνευστήρα», με χαμηλά ποσοστά, αλλά να γιγαντωθεί πάλι, να διεκδικήσει ξανά την Κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για να έρθει, όπως είπε και ο ίδιος, το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Προσοχή, όμως. Δεν αποχώρησε από το κόμμα, αλλά από την Προεδρεία του. Αυτό σημαίνει πως είναι παρών, εγγυητής της ενότητας και της κυβερνητικής προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά και του χώρου της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν, είναι και θα παραμείνει τεράστιο πολιτικό μέγεθος και κεφάλαιο για τον τόπο μας. Απαιτείται, λοιπόν, με ομοψυχία και συλλογικότητα να κοιτάξουμε μπροστά, υπηρετώντας τα μεγάλα κοινωνικά συμφέροντα και τις ανάγκες των πολλών, γιατί τα προβλήματα παραμένουν. Ήδη προχωρούν οι διαδικασίες για την επιβεβαίωση της πολιτικής κατεύθυνσής μας και της ανάδειξης της νέας ηγεσίας. Θα λάβουμε τις όποιες αποφάσεις δημοκρατικά και συλλογικά, όπως κάναμε πάντα. Συγχρόνως, θα αποτιμήσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό, διορθώνοντας τα λάθη και τις αστοχίες που αποδεδειγμένα υπήρξαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παραμένει κόμμα εξουσίας. Βρίσκεται σε φάση ανανέωσης, ανασύνθεσης και αναδιοργάνωσης, ενώ, παράλληλα, ως  αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου δίνει τη μάχη στο Κοινοβούλιο, αγωνιζόμενος για την πρόοδο και την προοπτική όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Η προσπάθειά μας για να γίνει η πολιτική πρότασή μας πλειοψηφική είναι διαρκής.

 

  1. Αν συναντούσατε πρόσωπο με πρόσωπο τον Αλ. Τσίπρα την επομένη μέρα της παραίτησής του από πρόεδρος, θα προσπαθούσατε να τον μεταπείσατε; Και με ποιο τρόπο; Τι θα του λέγατε;

Ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε μια γενναία, αλλά και δύσκολη απόφαση, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Μια απόφαση, η οποία μας ξάφνιασε, αλλά και μας συγκίνησε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν αυτός που γιγάντωσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον οδήγησε μέχρι τη διακυβέρνηση του τόπου. Το 2015 παρέλαβε μια χώρα χρεοκοπημένη και μια κοινωνία εξουθενωμένη από την οικονομική κρίση. Το 2019 παρέδωσε μια Ελλάδα εκτός μνημονίων, με ρυθμισμένο χρέος, με γεμάτα δημόσια ταμεία και την κοινωνία όρθια.

Βεβαίως, για όλους εμάς, η απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήταν ένα μεγάλο σοκ. Είναι, όμως και μια απόφαση που οφείλουμε να σεβαστούμε. Έχουμε εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα ότι και αυτή τη φορά, όπως όλες τις υπόλοιπες που κλήθηκε να λάβει αποφάσεις, έπραξε με σοφία, ύστερα από ώριμη σκέψη. Επαναλαμβάνω, όμως, πως παραμένει ενεργός και όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ώστε να αποκτήσει ξανά κυβερνητική προοπτική.

 

  1. Πώς φαντάζεστε στο μυαλό σας το νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ένα κόμμα εξουσίας και συνεπώς, διευρυμένης απεύθυνσης. Απευθύνεται στους πολίτες από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο, όπως αναφέρεται και στη διακήρυξή του. Πιστεύω ότι η νέα ηγεσία που θα προκύψει θα υπηρετήσει αυτό τον σκοπό. Είναι αναγκαίο να υπάρξει ενεργοποίηση των 170.000 μελών του και παράλληλα να γειωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με την κοινωνία. Πως θα το πετύχουμε; Με την κινητοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων και με τη διείσδυση στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα σωματεία, στις ενώσεις, στα επιμελητήρια κ.α. Βεβαίως, απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να υπάρξει ο απολογισμός και η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, προκειμένου να χαραχθεί με ασφάλεια και  προοπτική ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός του κόμματος, ώστε να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις και στα νέα δεδομένα που υπάρχουν. Άρα, εκτός από τα πρόσωπα έχουν σημασία οι πολιτικές. Το σίγουρο είναι πως ο νέος ή η νέα Πρόεδρος που θα εκλεγεί, αλλά και όλοι εμείς έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας.

 

  1. Σας ανησυχεί ότι μέχρι να ξαναβρεί τα πατήματά του ο ΣΥΡΙΖΑ και να εκλέξει νέο πρόεδρο, η Κυβέρνηση δεν θα έχει ισχυρή αντιπολίτευση; Ότι, δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι απόλυτος κυρίαρχος;

Παράλληλα με τις διαδικασίες και τις διεργασίες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στο πλαίσιο της λαϊκής ετυμηγορίας,  ασκεί υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση, τιμά τον θεσμικό του ρόλο, υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον της κοινωνίας και της Πατρίδας. Δίνει, λοιπόν, τη μάχη στο Κοινοβούλιο υπέρ των εργαζόμενων, του αγροτικού κόσμου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ευάλωτων ομάδων, των συνταξιούχων και της νέας γενιάς. Ταυτόχρονα συγκροτεί μια συνεκτική προγραμματική αντιπρόταση προοδευτικής κατεύθυνσης και διεξόδου, ώστε να γίνει πλειοψηφική και υπερασπίζεται τις δημοκρατικές και προοδευτικές αξίες και ιδέες.

Βεβαίως, την ίδια υπευθυνότητα οφείλουν να δείξουν και τα άλλα προοδευτικά κόμματα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Είναι λοιπόν και θέμα συνεργασιών, προκειμένου να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και ένα ισχυρό ανάχωμα στην Ακροδεξιά, που μετά τις εθνικές εκλογές εμφανίζεται ενισχυμένη.

Σε κάθε περίπτωση, καθιστούμε σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν πρόκειται να σταματήσει να αγωνίζεται εντός και εκτός κοινοβουλίου, πάντα δημοκρατικά, για ένα καλύτερο αύριο, που θα διασφαλίσει την πρόοδο και την προοπτική για όλες και όλους.