Σημεία τοποθέτησης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού.

Στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για την παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης τοποθετήθηκε ο Ηλείος Βουλευτής.

Για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ανέφερε πως αποτελεί μια εμβληματική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Επιτέλους η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία της ενοποίησης των ταμείων. Πρόκειται για μια σπουδαία μεταρρύθμιση που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της διακυβέρνησής του. Βέβαια, τότε η ΝΔ ως αντιπολίτευση, ήταν αντίθετη στην ενοποίηση και στη δημιουργία του ΕΦΚΑ. Τουλάχιστον, σήμερα, παραδέχεται τη σπουδαιότητα αυτής της μεταρρύθμισης για συνταξιούχους και ασφαλισμένους.»

Σχετικά με τον ενιαίο κανονισμό παροχών σε χρήμα, υπογράμμισε:

«Υπάρχει εικόνα για το τι θα σημαίνει αυτός ο ενιαίος κανονισμός, για πόσους και ποιες κατηγορίες θα υπάρχουν απώλειες δικαιωμάτων; Προφανώς, αν συμβεί μια εξίσωση προς τα κάτω, πολλοί από τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους θα έχουν απώλειες δικαιωμάτων.»

Για τις καθυστερήσεις στον χρόνο προσδιορισμού της πρώτης εξέτασης στα ΚΕΠΑ, απεύθυνε τα παρακάτω ερωτήματα:

«Ο χρόνος αναμονής για τον προσδιορισμό της εξέτασης ήταν 2 μήνες και έχει γίνει 3 και πλέον μήνες. Που οφείλετε και πως θα μειωθεί αυτή η αναμονή και καθυστέρηση; Επιπλέον, ισχύει ότι θα δημιουργήσετε ένα ενιαίο κέντρο κάπου στην Αττική; Και αν ναι, πιστεύετε ότι αυτό θα βοηθήσει τους ασφαλισμένους που έχουν προβλήματα υγείας ή θα δημιουργήσει περαιτέρω καθυστερήσεις και προβλήματα;»

Επιπλέον, ο Διονύσης Καλαματιανός ζήτησε εξηγήσεις για το ότι δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής ο νόμος που προβλέπει την καταβολή σύνταξης και ρύθμιση των οφειλών έως 30.000 ευρώ για κάθε ασφαλισμένο. Παράλληλα, για τον μηχανισμό αύξησης των συντάξεων, έθεσε προς τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τσακλόγλου, το εξής ερώτημα:

«Από το 2025, προβλέπεται η αύξηση συντάξεων σύμφωνα με τον δείκτη μεταβολής μισθών. Μέχρι τώρα, η αύξηση των συντάξεων γινόταν σύμφωνα με τον δείκτη αύξησης του πληθωρισμού και του ΑΕΠ. Πιστεύετε ότι αυτή η αλλαγή θα επιφέρει μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με το σημερινό σύστημα ή θα έχει μειώσεις στις αυξήσεις των συντάξεων;»

Για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ζήτησε ενημέρωση αν μετά το 2027 θα υπάρξει αλλαγή ή θα διατηρηθεί το ισχύον πλαίσιο, ενώ για τις συντάξεις χηρείας κάλεσε τον κ. Τσακλόγλου να απαντήσει αν θα εφαρμοστεί η εγκύκλιος της κυβέρνησης για την περικοπή της δεύτερης εθνικής σύνταξης.

Για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, τόνισε:

«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι υπάρχει οικονομική ευμάρεια. Δυστυχώς όμως οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ αυξάνονται. Συγκεκριμένα, έχουν αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο κατά 300 εκατ. ευρώ και συνολικά έχουν φτάσει στα 47,8 δισ. ευρώ. Προτίθεστε ως κυβέρνηση να θεσπίσετε μια ρύθμιση οφειλών του τύπου των 120 δόσεων, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019;»

Σχετικά με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό για την επικουρική ασφάλιση, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απευθυνόμενος προς τον κ. Τσακλόγλου, επισήμανε: 

«Ξεκάθαρα, εμείς είμαστε υπέρ του δημόσιου, καθολικού, διανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Μάλιστα είχαμε εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις μας όταν ανοίγατε τον δρόμο για την μετατροπή του σε κεφαλαιοποιητικό για την επικουρική ασφάλιση. Είχαμε τονίσει τον κίνδυνο να απολέσουν οι ασφαλισμένοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ενώ και οι συνταξιούχοι δεν διασφαλίζονται, καθώς αυτή η μετάβαση δημιουργεί άνοιγμα στα δημόσια οικονομικά και θα πρέπει να καλυφθούν οι απώλειες από τη μετατροπή του συστήματος. Είναι, λοιπόν, κρίσιμο να απαντήσετε: πόσες χώρες παγκοσμίως, ενώ είχαν αρχικά διανεμητικό σύστημα το μετέτρεψαν σε κεφαλαιοποιητικό; Πόσες από αυτές τις χώρες αναγκάστηκαν στην πορεία να το αλλάξουν και να επιστρέψουν σε διανεμητικό σύστημα και πόσες κλήθηκαν να καλύψουν τις απώλειες που υπήρξαν από αυτή την μετατροπή;»

Δυστυχώς, οι απαντήσεις που δόθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν κρίνονται επαρκείς και ικανοποιητικές. Κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του νόμου περί καταβολής σύνταξης σε όσους οφείλουν έως 30.000 ευρώ, καμία γενναία ρύθμιση χρεών προς τον ΕΦΚΑ , ενώ υπήρξε η παραδοχή πως τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ διαρκώς αυξάνονται και οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ συνεχίζονται.