Συνέντευξη του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο «Παρασκήνιο»
1) Μπορεί μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να επαναδιεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας ή χρειάζεται να συνεργαστεί με άλλο όμορο ή όμορα κόμματα για να το πετύχει;
Η κουλτούρα συνεργασίας και συστράτευσης των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων είναι διαχρονική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αποδείχτηκε και το 2023, όταν ο Αλέξης Τσίπρας απεύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης στις λοιπές προοδευτικές δυνάμεις απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Αυτή την προοπτική υπηρετούσε η απλή αναλογική που είχαμε φέρει ως κυβέρνηση. Δυστυχώς, τότε δεν βρήκαμε ανταπόκριση σε αυτό το κάλεσμα. Σήμερα, αυτή η συνθήκη είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Αυτό κατέδειξαν και τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών. Εκτός από την αδιαμφισβήτητη κυβερνητική φθορά, προέκυψε ως ανάγκη η ειλικρινής συνεννόηση και συνεργασία του προοδευτικού κόσμου σε κοινωνική, προγραμματική και εκλογική βάση. Το μήνυμα αυτό είναι διαυγές, κρυστάλλινο και δεν νομίζω πως αμφισβητείται από καμία και κανέναν. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν πιστεύω πως οι μοναχικοί δρόμοι των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου μπορούν να οδηγήσουν κάπου, τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πέρασε μια μεγάλη περιδίνηση, ωστόσο άντεξε και μπόρεσε να κρατηθεί, επιβεβαιώθηκε η θέση του ως αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου. Αλλά αυτό, δεν μας αρκεί. Ένας σημαντικός στόχος ήταν να μειωθεί η ψαλίδα με τη ΝΔ και αυτό εν μέρει υλοποιήθηκε -η διαφορά από 23 ποσοστιαίες μονάδες έπεσε στις 13- όμως ο βασικός στόχος ήταν -και είναι- να δημιουργηθεί η προοδευτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Έχουμε χρέος, λοιπόν, να ακούσουμε την κοινωνία και να συνδράμουμε στην κατεύθυνση των συνθέσεων προκειμένου να γίνει πράξη το όραμα της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που θα βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα των πολιτικών της ΝΔ.
2) Γίνεται ευρύτατα λόγος για «ανασύνθεση» της Κεντροαριστεράς. Εσείς πως φαντάζεστε αυτό το εγχείρημα και με ποιες συνθήκες;
Εκτιμώ ότι οι συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων -ειδικά μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών- αποτελεί πλέον κοινωνική αναγκαιότητα. Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι ενώ η ΝΔ έχασε μέσα σε έναν μόλις χρόνο 13 ποσοστιαίες μονάδες (σχεδόν 1.000.000 ψηφοφόρους), την απώλεια αυτή δεν την καρπώθηκαν προοδευτικά κόμματα. Αντίθετα, είδαμε την αποχή να γιγαντώνεται και τα ποσοστά της ακροδεξιάς στη χώρα μας να ανεβαίνουν. Προφανώς, αυτό συνέβη γιατί οι πολίτες δεν είδαν πειστικές προτάσεις και εναλλακτική κυβερνητική προοπτική, προοδευτικής κατεύθυνσης. Αυτό αφενός θα πρέπει να μας προβληματίσει, αφετέρου να επιταχύνει τις διαδικασίες για να γίνουμε καλύτεροι με συλλογικότητα και ενότητα, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ως προοδευτική παράταξη.
Χωρίς πολιτικούς-κομματικούς εγωισμούς και αγκυλώσεις, αλλά με αξιοπιστία, καθαρές κουβέντες και σοβαρότητα να συγκροτήσουμε το προοδευτικό και δημοκρατικό μέτωπο που θα απαλλάξει τον τόπο από τη φθίνουσα κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια πριν τις εθνικές εκλογές του 2019, που δυστυχώς δεν τελεσφόρησε τότε. Τώρα, αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να καταλήξει σε γόνιμη συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων, ώστε ο χώρος μας να εμπνεύσει και να ενεργοποιήσει ξανά. Αυτό περιμένουν οι πολίτες και αποτελεί χρέος μας να το πράξουμε.
3) Μήπως με αυτά και με αυτά, επιχειρείται μια «Αποτσιπροποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ;
Πραγματικά αδυνατώ, έστω και να υποθέσω πως υπάρχουν σύντροφοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που να θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα εκτός διαδικασιών στο κόμμα μας, ακόμα περισσότερο εκτός αυτού. Μιλάμε για τον Αλέξη Τσίπρα, τον πολιτικό που γιγάντωσε τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντάς τον κυβέρνηση της χώρας. Μιλάμε για τον Πρωθυπουργό που η κυβέρνησή του πέτυχε να βγάλει τον τόπο από τα μνημόνια και να κρατήσει όρθια την κοινωνία. Μιλάμε για μια εμβληματική προσωπικότητα όχι μόνο της Αριστεράς, αλλά και του ευρύτερου προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου, που έχει σεβασμό και εκτίμηση στην Ελλάδα και διεθνώς. Παράλληλα, ήταν αυτός που αποχώρησε πριν ένα χρόνο από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να έρθει -όπως και ο ίδιος είχε πει- το “νέο κύμα” και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να μπει ξανά σε κυβερνητική τροχιά . Προφανώς, ο λόγος του θα είναι πάντα βαρύνουσας σημασίας και ο ρόλος του ενεργός. Αυτό προκύπτει και από το πρόσφατο, πετυχημένο, διεθνές συνέδριο του ινστιτούτου του. Το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα είναι μεγάλο, οι παρεμβάσεις του είναι καίριες και ουσιαστικές και αυτό ο προοδευτικός και δημοκρατικός χώρος δεν έχει την πολυτέλεια να το απολέσει.
4) Μια ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, που κάνει λόγο μεταξύ άλλων για «μαύρο πολιτικό χρήμα». Τι συμβαίνει για το νέο κύμα εσωστρέφειας;
Πεποίθησή μου είναι ότι κάθε συζήτηση που αφορά το κόμμα μας-ειδικά σε θέματα λειτουργίας, κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων και διαφάνειας- πρέπει να γίνεται εντός των αρμοδίων θεσμικών του οργάνων, με ψυχραιμία και καθαρές κουβέντες. Ασφαλώς, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθεμιά και καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του για το καλό της παράταξης, είτε είναι ένα απλό μέλος είτε η ηγεσία του. Βεβαίως, χρειάζεται από όλους μας προσοχή στις διατυπώσεις. Είναι αδιανόητο να σκεφθεί κάποιος ότι ο Προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να βάζει στην ίδια όχθη τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με άλλα κόμματα, όπως τη ΝΔ που χρωστάει 500 εκατ. ευρώ στις τράπεζες και το χρέος αυτό αυξάνεται διαρκώς ενώ παράλληλα διεξάγει πανάκριβες προεκλογικές καμπάνιες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ειδικά σε θέματα διαφάνειας και εντιμότητας δεν τόλμησε κανείς να αφήσει σκιά για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν τόλμησε κανείς να τον κατηγορήσει για τέτοια θέματα, ούτε καν οι πιο σκληροί αντίπαλοί του. Ήταν η μοναδική κυβέρνηση που άφησε αποθεματικό στα δημόσια ταμεία (37 δισ.), ενώ, ως κόμμα, δεν χρωστάει σε τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση να υπάρχει αποπροσανατολισμός και να απομακρυνόμαστε από το πραγματικό πολιτικό διακύβευμα: πως θα απαλλαγούμε από τη σημερινή κυβέρνηση για να υπάρξει ανάσα και προοπτική στην κοινωνική πλειοψηφία.