Την ανάγκη σύγχρονης ρύθμισης του θεσμικού πλαισίου για την εμπορία, τη χρήση και την καταστροφή των ειδών πυροτεχνίας ναυτικού τύπου, παραδέχτηκε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού.

Μάλιστα, όπως επιβεβαίωσε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολακόπουλος, το 2021 είχε συσταθεί σχετική νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, παρ’ όλα αυτά η αναγκαία νομοθέτηση δεν προχώρησε. Το βέβαιο είναι πως η ύπαρξη της συγκεκριμένης Επιτροπής καταδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως η τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου είναι απαραίτητη, προκειμένου να μη θρηνήσουμε νέα θύματα από ναυτικές φωτοβολίδες. Εύλογα, λοιπόν, προκαλούνται ερωτηματικά γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σε δήλωσή του, ο Διονύσης Καλαματιανός αναφέρει τα εξής:

«Δυστυχώς, τα θανατηφόρα περιστατικά από ναυτικές φωτοβολίδες διαδέχονται το ένα, το άλλο. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει πως το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τα θέματα που αφορούν τα είδη πυροτεχνίας ναυτικού τύπου, δεν είναι επαρκές. Τον Απρίλιο του 2022, είχαμε επισημάνει εντός Κοινοβουλίου, σειρά κινδύνων που ανακύπτουν από την ανεξέλεγκτη χρήση των ειδών πυροτεχνίας ναυτικού τύπου, όπως οι ναυτικές φωτοβολίδες, που μπορούν να μετατραπούν σε φονικά όπλα.

Μάλιστα, ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αν και υποσχέθηκε εντός της Βουλής ότι θα νομοθετήσει σχετικά, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους, τελικά δεν έπραξε απολύτως τίποτα.

Στη συνέχεια, με την υπ’ αριθ. 2412/2-1-2024 ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ζητήσαμε απαντήσεις για τα υπάρχοντα κενά ασφαλείας στην εμπορία, χρήση και καταστροφή των ειδών πυροτεχνίας ναυτικού τύπου. Καλέσαμε, λοιπόν, ξανά την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθέτηση που θα ρυθμίζει αυτά τα ευαίσθητα θέματα. Παρ’ όλα αυτά, το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όχι μόνο δεν απάντησε στην ερώτηση, αλλά πολύ περισσότερο δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε καμία ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, 2 χρόνια μετά την επισήμανσή μας εντός της Βουλής.

Αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας και καθυστέρησης είναι να μένει αρρύθμιστο το νομοθετικό πλαίσιο στα είδη πυροτεχνίας ναυτικού τύπου, το σύστημα ανάφλεξης αυτών των ειδών και των συσκευών που έχουν σχεδιαστεί για να δίνουν σήμα συναγερμού για σηματοδοσία ή διάσωση. Δυστυχώς, τα τραγικά αποτελέσματα τα βιώσαμε με τον χειρότερο τρόπο.

Προχωρήσαμε, λοιπόν, στην κατάθεση και σχετικής επίκαιρης ερώτησης, προκειμένου η κυβέρνηση να αναγκαστεί να λάβει θέση για το μείζον αυτό ζήτημα. Τουλάχιστον, στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης το αρμόδιο Υπουργείο παραδέχτηκε ότι το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει την εμπορία, τη χρήση και την καταστροφή των ειδών πυροτεχνίας ναυτικού τύπου, πρέπει να επανεξεταστεί. Έστω και τώρα, ελπίζουμε η κυβέρνηση να βγει από την αδράνειά της και να εισάγει νομοθετικό πλαίσιο επαρκούς ρύθμισης όλων των πτυχών ασφαλείας που αφορούν τα είδη πυροτεχνίας ναυτικού τύπου, όπως οι ναυτικές φωτοβολίδες. Έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη και όχι μόνο στην αυστηροποίηση των ποινών.»