Σημεία από την ομιλία του Βουλευτή Ηλείας και Αν. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης.

Την κρισιμότητα των στιγμών για τη δημοκρατία και τον λαό μας υπογράμμισε από το Βήμα της Βουλής ο Διονύσης Καλαματιανός, αναφερόμενος στο τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Με το πόρισμα της ΑΔΑΕ αποδείχθηκε και δεν αμφισβητείται ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποδείχθηκε ότι η ΕΥΠ, δηλαδή, το πρωθυπουργικό γραφείο, δηλαδή, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παρακολουθούσε, μεταξύ άλλων, αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με την άμυνα της Χώρας. Και λέω ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διότι, εκείνος επέλεξε να έχει την ευθύνη.

Το Σύνταγμα ορίζει ότι το απόρρητο των επικοινωνιών είναι απαράβατο για όλους. Κατ΄ εξαίρεση μπορεί να αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών μόνο για διερεύνηση σοβαρών ποινικών αδικημάτων ή για λόγους εθνικής ασφάλειας. Τώρα, θα πρέπει να απαντήσει ο Πρωθυπουργός αν υπήρχαν τέτοιοι λόγοι για να τους παρακολουθεί. Εφόσον υπήρχαν στοιχεία ενοχής για να παρατείνεται η αρχική εντολή παρακολούθησης, γιατί ο Υπουργός και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων παρέμεναν και παραμένουν στη θέση τους;

Θα πρέπει επίσης να απαντήσει αν υπήρχε ένα ρυπαρό και εγκληματικό δίκτυο που προφανώς ήθελε να ελέγχει τις σκέψεις, τις πράξεις, τη ζωή των παρακολουθούμενων.  Ένα δίκτυο που είχε ως στόχο να βάλει στο χέρι τους παρακολουθούμενους για να τους εκβιάσει.

Τελικά αποδείχθηκε ότι το Documento και ο Βαξεβάνης δεν έλεγαν ψέματα. Τελικά αποδείχθηκε ότι εσείς λέγατε ψέματα όταν μιλούσατε για μυθοπλασίες και μύθους του Αισώπου.

Τώρα τι έχετε να πείτε; Θα αναλάβετε τις ευθύνες σας ή θα συνεχίσετε τον ίδιο κατήφορο; Θα συνεχίσετε τον δρόμο της εκτροπής, της αυθαιρεσίας, της ασυδοσίας, του αυταρχισμού και της δημοκρατικής υπονόμευσης;

Νομίζατε ότι δεν θα βγει τίποτα στο φως. Νομίζατε ότι θα είστε στο απυρόβλητο. Νομίζατε ότι κανείς δεν θα σας ελέγξει, κανείς δεν θα σας αγγίξει. Κάνατε λάθος. Η αλήθεια ήλθε στο φως και θα αποκαλυφθούν και άλλα.»

Περαιτέρω, επισήμανε πως όταν έγιναν οι πρώτες αποκαλύψεις, ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να μεταθέσει τις ευθύνες στον εκλεκτό του κ. Κοντολέοντα και τον ανιψιό του, τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού.

«Όμως, το κέντρο των παρακολουθήσεων ήταν μέσα στο γραφείο του. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν άκουγε, δεν ήξερε, δεν ρώταγε. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι ήταν τόσο ανίκανος που δεν γνώριζε τι γίνεται μέσα στο γραφείο του.

Τώρα που αποδείχθηκαν οι υποκλοπές, δεν μπορεί να το βάλει στα πόδια μέσα στη Βουλή. Οφείλει να αναλάβει τις συντριπτικές ευθύνες του και να απολογηθεί για την προσβολή στους νόμους, στο Σύνταγμα, στη δημοκρατία, στον ελληνικό λαό.»

Παράλληλα ο Διονύσης Καλαματιανός στηλίτευσε την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει πως δήθεν οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Γνωρίζετε, όμως και φοβάστε ότι οι Έλληνες είναι πολύ ευαίσθητοι στα ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία. Γνωρίζετε ότι έχουν κάνει θυσίες και έχει χυθεί αίμα για τη δημοκρατία στον τόπο μας. Γνωρίζετε ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη σημασία της δημοκρατίας για την κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη και ανάπτυξη.

Η δημοκρατία στον τόπο μας κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα. Κανείς δεν μπορεί να την προσβάλει.»

Κλείνοντας, ο Βουλευτής κάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας για να τελειώσει η εκτροπή και να επουλωθούν οι πληγές στους θεσμούς.

«Αυτός ο Πρωθυπουργός, αν θέλουμε να είμαστε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, δεν μπορεί να μένει ούτε λεπτό στη θέση του.

Εμείς δίνουμε ξεκάθαρη απάντηση: να μπει τέλος σε αυτόν τον κατήφορο. Έχουμε και έχετε ιστορική ευθύνη. Για τη δημοκρατία και τον λαό. Ήλθε η ώρα να μιλήσει ο λαός και να πάρει στα χέρια του την πορεία και το μέλλον του τόπου, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.»