Σημεία από την τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με την κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας για το άρθρο 65 του νομοσχεδίου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Για την αντισυνταγματικότητα της διάταξης του άρθρου 65, τόνισε:

«Έχει αναδειχθεί η αντισυνταγματικότητα της διάταξης του άρθρου 65 που υπάρχει στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την κύρωση που προβλέπει τη διακοπή της συνταγογράφησης σε γιατρούς. Και γιατί είναι αντισυνταγματική; Γιατί αντιβαίνει προφανώς στην αρχή και της ισότητας και της αναλογικότητας που είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένες. Θέλω, όμως, να θέσω στον κ. Υπουργό Υγείας ένα ζήτημα: να τοποθετηθεί για τη βασική αντίφαση αυτής της κύρωσης που είναι ότι για να προστατευθεί δήθεν η δημόσια υγεία, αφαιρεί η συγκεκριμένη διάταξη το δικαίωμα συνταγογράφησης στον γιατρό. Ποιος ουσιαστικά θα έχει επίπτωση από αυτή την κύρωση; Ο ασθενής, ο πολίτης που δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή, που είναι απαραίτητη για τη ζωή του. Δηλαδή, υποτίθεται ότι θέλετε να προστατεύσετε τη δημόσια υγεία με μια κύρωση που ουσιαστικά φέρνει σε δύσκολη θέση τον ασθενή.»

Απευθυνόμενος στον αντιλέγοντα από την πλευρά της ΝΔ, κ. Πλεύρη, ανέφερε:

«Ακούσαμε τον κ. Πλεύρη να λέει ότι και τώρα υπάρχει κύρωση και διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΠΥ. Όμως, δεν αναφέρει και δεν εξηγεί ότι αυτή η κύρωση προβλέπεται σε περιπτώσεις παράνομης συνταγογράφησης και άλλων παραβατικών συμπεριφορών. Τότε είναι που συμβαίνει η διακοπή με τον ΕΟΠΠΥ. Στην περίπτωση που συζητάμε σήμερα, προβλέπεται μια αυτοτελής κύρωση που ουσιαστικά στρέφεται εναντίον των ασθενών. Επίσης, θα θέλαμε εξηγήσεις από τον κ. Πλεύρη για το γεγονός ότι -ως Υπουργός Υγείας στην περίοδο της πανδημίας- απαντούσε στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και άλλων κομμάτων περί επίταξης των κλινών των ιδιωτικών κλινικών -για να μπουν στη μάχη κατά του ιού και να προστατευθεί η δημόσια υγεία-, ότι κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό και δεν μπορεί να γίνει. Τότε δεν θέλατε να κάνετε επίταξη, τώρα απειλείτε τους γιατρούς αν δεν συμμορφωθούν.»

Για την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία, επισήμανε:

«Σας λέμε ξεκάθαρα ότι με απειλές και εκβιασμούς δεν ενισχύεται η δημόσια υγεία. Δυστυχώς, όμως, εσείς προστατεύετε τα μεγάλα συμφέροντα ενώ για τον γιατρό που απλά έχει ένα ιατρείο, του φέρεστε με αυτόν τον τρόπο. Και πρέπει να μας εξηγήσετε, επίσης, ποια είναι η έκτακτη ανάγκη που επικαλείστε; Είναι γνωστό ότι υπάρχουν ελλείψεις γιατρών στη δημόσια υγεία, που έχουν ενταθεί κατά τη διάρκεια της 5ετούς δικής σας διακυβέρνησης. Και γιατί έχουν ενταθεί; Γιατί αρνείστε να ενισχύσετε ουσιαστικά το ΕΣΥ, αρνείστε να αυξήσετε την επένδυση στη δημόσια υγεία από τον προϋπολογισμό, αρνείστε να αυξήσετε ουσιαστικά τις αποδοχές και τις αμοιβές των γιατρών, αρνείστε να δώσετε κίνητρα για να προσελκύσετε γιατρούς στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει αναφερθεί με συγκεκριμένες προτάσεις για το πως μπορούν οι γιατροί να βοηθήσουν την κατάσταση. Βεβαίως οι γιατροί είναι κάθετα αντίθετοι σε αυτόν τον εκβιασμό, σε αυτήν την απειλή, σε αυτήν την κύρωση που προβλέπει η αντισυνταγματική διάταξη την οποία φέρνετε. Εσείς, όμως, δεν ακούτε τις προτάσεις τους.»

Κλείνοντας, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη.

«Είναι αντισυνταγματική και εκβιαστική έναντι των γιατρών, ενώ παράλληλα δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα. Εμείς, είμαστε ξεκάθαρα υπέρ του δημοσίου συστήματος υγείας, υπέρ της καθολικής  πρόσβασης σε αυτό, με παροχή αξιοπρεπών υπηρεσιών υγείας.»