Σημεία από την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση σχεδίου νόμου για τη στέγαση.

Με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι, ανέφερε:

«Η Ρένα Δούρου κρίθηκε σήμερα ομόφωνα αθώα από το δικαστήριο για την τραγωδία στο Μάτι. Έκρινε το δικαστήριο ότι δεν έχει καμία ανάμειξη στην ασύλληπτη αυτή τραγωδία. Η ηθική της δεν της επιτρέπει πανηγυρισμούς. Όπως από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τη συντριβή της, έτσι συνεχίζει να το κάνει. Επίσης τονίζει ότι επιχειρήθηκε η πολιτική, ηθική και φυσική της εξόντωση καθώς κατασυκοφαντήθηκε και διαστρεβλώθηκαν δηλώσεις της. Ερωτώ, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: όσες και όσοι έκαναν αυτή τη δολοφονία χαρακτήρα, θα ζητήσουν συγγνώμη; Η ίδια πέρασε τα πάνδεινα και δικαιώθηκε, μπορεί να πορεύεται με αξιοπρέπεια και σεβασμό στους πολίτες. Η δικαιοσύνη, λοιπόν, αποφάνθηκε για την κα Δούρου. Το ερώτημα είναι, για όσους εμπλέκονται ή φέρονται να εμπλέκονται στο έγκλημα των Τεμπών: θα δώσετε -κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης, της πλειοψηφίας- το δικαίωμα στη δικαιοσύνη να τους κρίνει; Θα επιτρέψετε στη δικαιοσύνη να αποφανθεί και για αυτούς;»

Για το πολύ σοβαρό και κρίσιμο ζήτημα της διαρροής και χρήσης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από το κόμμα της ΝΔ, επισήμανε:

«Από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, υπήρξε εξαγωγή από στέλεχος ή στελέχη της ΝΔ των στοιχείων και των ευαίσθητων αυτών προσωπικών δεδομένων. Μάλιστα υπήρχαν αυτά τα στοιχεία στα γραφεία της ΝΔ για κάποιους μήνες ώστε -κάποια στιγμή- τα πήρε και τα χρησιμοποίησε η κα Ασημακοπούλου. Από την πρώτη στιγμή θέσαμε τα εξής ερωτήματα: είναι μόνο το συγκεκριμένο στέλεχος που φέρεται να έχει κάνει αυτή τη διαδικασία ή είναι και άλλοι; Πόσοι εμπλέκονται; Πόσοι έχουν πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία; Ποιοι έκαναν αυτή την εξαγωγή των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων;

Επίσης, προχθές, υπήρξε η διάρρηξη στο γραφείο του Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, που είναι υπεύθυνος για τη διενέργεια των Ευρωεκλογών. Και πάλι δεν συμβαίνει τίποτα για εσάς; Η Υπουργός, η κα Κεραμέως, τόλμησε και είπε “φερόμενη διάρρηξη”. Όλοι είδαμε τις εικόνες, προφανώς υπάρχει διάρρηξη με αυτά που είδαμε. Για εσάς, δεν συμβαίνει τίποτα; Δεν πρέπει να απαντήσει η κα Υπουργός συγκεκριμένα; Είναι κρίσιμο ζήτημα για τη δημοκρατίας μας. Πρέπει να απολογηθεί η Υπουργός και να γίνουν και οι νόμιμες διαδικασίες, να απολογηθεί και στο Κοινοβούλιο. Με όλα αυτά που συμβαίνουν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην Υπουργό, στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό.»

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, ανέφερε ότι η κοινωνική πλειοψηφία υποφέρει από τη γενικευμένη ακρίβεια που επικρατεί.

«Το 26% του πληθυσμού της Ελλάδας βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, το 47% δεν μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο και τους λογαριασμούς του. Οι Financial Times σε δημοσίευμά τους τόνισαν ότι η Ελλάδα φτωχοποιείται. Μάλιστα, προέβλεψαν ότι θα ξεπεράσουμε και τη Βουλγαρία, που από τις χώρες της Ευρωζώνης είναι η μοναδική που βρίσκεται, προς το παρόν, σε χειρότερη θέση από εμάς. Επιπλέον, το 74% των πολιτών δηλώνει ότι έχει χειροτερέψει το βιοτικό του επίπεδο τα τελευταία 5 χρόνια.»

Αναφερόμενος στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σημείωσε πως στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα υπερ-υπουργείo, το οποίο δεν έχει καν οργανόγραμμα.

«Τόση αριστεία και τόση επιτελικότητα, πραγματικά ξεπερνάει τα πάντα! Θα αναμέναμε, μετά από 10 μήνες λειτουργίας του συγκεκριμένου υπουργείου, να υπάρχουν σχέδια δράσης, λύσεις, στρατηγικές, πολιτικές για καθένα από τα πεδία της αρμοδιότητάς του. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τίποτα. Και είναι κρίμα, διότι το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής έχει να φέρει εις πέρας ένα πάρα πολύ δύσκολο, πολυεπίπεδο και πολύπλευρο έργο. Πρέπει να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Και το ερώτημα είναι: ποιος δημιουργεί αυτά τα προβλήματα; Προφανώς η κυβέρνηση με τις πολιτικές που ασκεί, 5 χρόνια τώρα.

Ψηφίσατε τον νέο πτωχευτικό νόμο και καταργήσατε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, επιτρέποντας τους πλειστηριασμούς. Παράλληλα, αρνείστε να ρυθμίσετε το πεδίο των ενοικίων. Αντί, λοιπόν, να νομοθετήσετε με στόχευση την επίλυση των προβλημάτων, φέρνετε ένα σχέδιο νόμου που εξαντλείται -κατά κύριο λόγο- σε διατάξεις που διορθώνουν απλά, προηγούμενες δικές σας νομοθετικές πρωτοβουλίες. Είναι προφανώς ένα παιχνίδι εντυπώσεων.»

Στη συνέχεια, υπενθύμισε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε πρόγραμμα, με στόχο τη στέγαση, την επιμόρφωση και την επαγγελματική επανένταξη των αστέγων.

«Ακόμη και σήμερα αυτά τα εργαλεία που εμείς θεσμοθετήσαμε, παραμένουν τα μόνα που έχει η Πολιτεία για να αντιμετωπίσει το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Στόχος μας ήταν τόσο η θέσπιση πολιτικών και προγραμμάτων για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της αστεγίας, όσο και η ενεργή επανένταξη στην κοινωνία. Και αυτό το κάναμε γιατί πιστεύουμε ότι είναι χρέος της Πολιτείας να βγάλει τους ανθρώπους αυτούς από την κοινωνική αφάνεια και να τους δώσει ελπίδα και προοπτική. Να σταθούν ξανά στα πόδια τους, να πιάσουν πάλι το νήμα της ζωής.»

Εισερχόμενος στο νομοσχέδιο, τόνισε πως δεν υπηρετεί μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική στο ζήτημα της αστεγίας.

«Με τη διακήρυξη της Λισσαβόνας το 2021, όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμευτεί να υιοθετήσουν ολοκληρωμένες εθνικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της αστεγίας. Στο νομοσχέδιο, όμως, δεν διακρίνουμε αυτή τη στρατηγική, δεν υπάρχει αυτό το εθνικό σχέδιο. Είναι διατάξεις που είτε διορθώνουν τα προηγούμενα είτε προβλέπουν κάποια αποσπασματικά πράγματα. Εθνική στρατηγική πάντως, δεν είναι. Υπάρχουν μεγαλόστομες διατυπώσεις ότι αντιμετωπίζετε το πρόβλημα της αστεγίας. Που είναι, όμως, τα  κονδύλια; Πως θα καλύψετε τις ανάγκες; Ειδικότερα, υπάρχει ένα ασαφές πλαίσιο που νομοτελειακά θα οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις εφαρμογής του προγράμματος για την αστεγία.

Επιπλέον, σε άλλα θέματα του νομοσχεδίου:

Η μεταφορά του εθνικού μηχανισμού εκπόνησης αξιολόγησης σχεδίων δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού σε μία γενική γραμματεία δημογραφικής και στεγαστικής πολιτικής, αποτελεί υποβάθμιση. Η προστασία του παιδιού πρέπει να απασχολεί το σύνολο των πολιτών αυτής της χώρας. Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη η σύσταση μιας ξεχωριστής γραμματείας έτσι ώστε η ασκούμενη πολιτική να είναι παιδοκεντρική. Σε μία περίοδο που η ενδοσχολική βία και η βία μεταξύ ανηλίκων έχουν εκτιναχθεί, το ιντερνετικό bullying έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η παιδική φτώχεια αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα, εσείς δεν έχετε καμία εξειδικευμένη στρατηγική. Αντίθετα, ακολουθείτε μια πολιτική αυταρχισμού και τιμωρίας των παιδιών.

Σε μια εποχή που η δημογραφική κρίση μας χτύπησε την πόρτα, αντί να την αντιμετωπίζετε ως ένα πολυσύνθετο πρόβλημα φέρνοντας ένα ολιστικό πρόγραμμα, εσείς κλείνετε τα μάτια και εισάγετε μια πρόχειρη νομοθέτηση.»

Αναλύοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέφερε πως περιλαμβάνει στρατηγική σε 3 επίπεδα.

«Πρώτον, οργάνωση και λειτουργία αυτόνομης Γενικής Γραμματείας για τη νέα γενιά, με πόρους και προσωπικό, στελεχωμένη, χρηματοδοτημένη, με ευέλικτο οργανόγραμμα, με ευθύνη της οριζόντιας συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων και των δημοσίων υπηρεσιών. Δεύτερον, ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία διαβούλευσης με τη νεανική κοινότητα της χώρας και τις νεανικές οργανώσεις. Τρίτον, επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής νεολαίας που παρουσίασε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προσαρμογή στις σημερινές ανάγκες των νέων, όπως, επίσης, άμεση ανακοίνωση του πλαισίου πραγματικής υποστήριξης των νέων και των οργανώσεων της νέας γενιάς.»

Για την αντιμετώπιση της αστεγίας, υπογράμμισε ότι απαιτούνται πολιτικές που θα έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

«Οι δικές σας πολιτικές φτωχοποιούν τον ελληνικό λαό και μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημά του. 2,7 εκατ. συνάνθρωποί μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι δεύτερη στην Ευρωζώνη σε παιδική φτώχεια, σε όλους τους δείκτες κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις και εσείς δεν απαντάτε σε όλα αυτά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Προφανώς η αστεγία δεν είναι ατομική ευθύνη. Το δικαίωμα στην στέγαση είναι υποχρέωση του κράτους, όπως προκύπτει και από το Σύνταγμά μας και γι’ αυτό το διακύβευμα των επερχόμενων Ευρωεκλογών είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Από τη μια υπάρχουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές που τα ρίχνουν όλα στην ατομική ευθύνη με ψήγματα κοινωνικής ευαισθησίας και από την άλλη, υπάρχει το δικό μας πρόγραμμα που προβλέπει ένα ολιστικό σχέδιο, μια συνολική αντιμετώπιση για τους αστέγους, για το παιδί, για τη γυναίκα, για τους ευάλωτους. Οι πολίτες επιλέγουν.»