Σημεία από την τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση σχεδίου νόμου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
Για το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών, ανέφερε:
«Τι αποκαλύφθηκε; Ότι το 1/3 των παρακολουθήσεων από το Predator αφορά και παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ. Η ΕΥΠ -όπως είναι γνωστό- είναι κρατική υπηρεσία και μάλιστα με ένα από τα πρώτα νομοθετήματα της κυβέρνησής σας το 2019, υπήχθη ως υπηρεσία στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Σας ρωτάμε λοιπόν: θεωρείτε σύμπτωση αυτή την ταύτιση των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών που δείχνει ότι υπήρχε κοινό κέντρο παρακολουθήσεων και υποκλοπών; Πότε θα απολογηθεί η κυβέρνηση για αυτό το τεράστιο σκάνδαλο που είναι ένα ισχυρό πλήγμα στο κράτος δικαίου, στη δημοκρατία και στο πολίτευμά μας; Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζει τον αγώνα για να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές του και βεβαίως να αποδοθούν και οι ευθύνες.»
Για το περιστατικό στην Κάσο, επισήμανε:
«Έγινε ένα πολύ κρίσιμο συμβάν στην Κάσο που αφορά την εθνική μας κυριαρχία. Σας κάνουμε συγκεκριμένες ερωτήσεις, όμως ουσιαστικές απαντήσεις δεν παίρνουμε. Έγινε συζήτηση μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Γεραπετρίτη και του Τούρκου ομολόγου του, σχετικά με το αν θα δοθεί άδεια στο ιταλικό ερευνητικό για να κάνει έρευνες στην περιοχή της Κάσου; Ζητήθηκε και χορηγήθηκε αυτή η άδεια; Για ποιον λόγο η Τουρκία ευχαρίστησε την Ελλάδα -και την Ιταλία- για τη συνεργασία; Ισχύει ότι δεν έχει ακυρωθεί η NAVTEX της Τουρκίας, που εκδόθηκε και ουσιαστικά ισχυρίζεται ότι η ΑΟΖ της Ελλάδας ανήκει στην αρμοδιότητα της Τουρκίας και εμπλέκει και το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο;»
Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη δημόσια υγεία, σημείωσε:
«Είναι προφανές ότι το δημόσιο σύστημα υγείας νοσεί βαριά επί της διακυβέρνησης της ΝΔ. Πέντε χρόνια τώρα το υπονομεύετε και αυτό προκύπτει από συγκεκριμένα στοιχεία. Και ενώ η Ελλάδα είναι πρώτη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, ταυτόχρονα είναι και τελευταία σε δημόσιες δαπάνες για την υγεία. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, φέρνετε ένα νομοσχέδιο, το οποίο ουσιαστικά ισοπεδώνει τη δημόσια ψυχική υγεία και την απεξάρτηση. Βεβαίως περιέχει και διάταξη -το άρθρο 65- που με αντισυνταγματικό τρόπο επιτάσσει τους γιατρούς και επιβάλλει κύρωση με απειλές και εκβιασμούς αποκλεισμού τους από τη συνταγογράφηση, κάτι που ουσιαστικά στρέφεται εναντίον των ασθενών που περιμένουν να λάβουν τη φαρμακευτική τους αγωγή.»
Σχετικά με το νομοσχέδιο, τόνισε:
«Εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιό σας για την απορρύθμιση, την απαξίωση και την καταρράκωση της δημόσιας υγείας. Ουσιαστικά ανοίγετε διάπλατα τις πόρτες ξανά στα ιδιωτικά συμφέροντα. Διεκπεραιώνετε με χειρουργική ακρίβεια ένα σχέδιο διάλυσης δύο ιδιαίτερα κρίσιμων, ευαίσθητων και σημαντικών τομέων, της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης.
Επικαλείστε ότι υλοποιείτε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης. Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση όμως, είναι αντιμεταρρύθμιση, είναι σχέδιο υπονόμευσης, αποσάθρωσης, διάλυσης της δημόσιας ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης. Δημιουργείτε ένα υδροκέφαλο και συγκεντρωτικό, αρτηριοσκληρωτικό, απομονωμένο και αντιδραστικό σύστημα. Δημιουργείτε ουσιαστικά έναν ιδιωτικό φορέα που συγκεντρώνονται όλα εκεί, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς. Δημιουργείτε ένα ΝΠΙΔ που θα ελέγχει δημόσιους φορείς. Και αυτό σημαίνει ότι προχωράτε στην υπονόμευση της λειτουργίας των 2 μεγαλύτερων νοσοκομείων για την ψυχική υγεία και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Προχωράτε σε μια υπονόμευση του δικτύου δομών απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΟΚΑΝΑ κ.α.) και οδηγείτε σε διάλυση τα θεραπευτικά προγράμματα στον τομέα της απεξάρτησης, που έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια την τεράστια αξία τους και την αποτελεσματικότητά τους στο να θεραπεύσουν και να επανεντάξουν τους εξαρτημένους.»
Για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην ψυχική υγεία, υπογράμμισε:
«Προχωράτε στην ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας σε βάρος των ασθενών. Θέτετε σε διακινδύνευση τη βιωσιμότητα των δημοσίων δομών και ταυτόχρονα την ποιότητα των υπηρεσιών που θα λάβουν οι ασθενείς και προφανώς θα είναι υποβαθμισμένες.
Αυτό που όφειλε να κάνει η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει σε στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό, να προχωρήσει στη δημιουργία νέων δομών για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση. Όφειλε να ενισχύσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και πρόληψης στην κοινότητα, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας και αλλού. Δυστυχώς δεν κάνει τίποτα από αυτά, παρά μόνο κάνει δώρα σε ιδιώτες και επιχειρηματικούς ομίλους.»
Απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Υγείας, κ. Βαρτζόπουλο, επισήμανε ότι βασικό στοιχείο μιας πραγματικά ψυχιατρικής μεταρρύθμισης θα ήταν να ασχοληθεί η κυβέρνηση και με τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών.
«Δυστυχώς το σχέδιο νόμου δεν περιέχει καμία διάταξη που να ενισχύει τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών. Για παράδειγμα, ακούσια νοσηλεία. Αν και έχουμε ως χώρα 2 καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καμία μέριμνα δεν έχει δοθεί στο ζήτημα της ακούσιας νοσηλείας για να προστατευτούν τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών. Ένα νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία όφειλε να έχει ειδικό κεφάλαιο για το ζήτημα αυτό. Όπως επίσης θα έπρεπε να έχει ειδική μέριμνα και πρόβλεψη για την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές. Είναι μια Επιτροπή που ελέγχει τη λειτουργία και την πορεία των διαδικασιών σχετικά με την ψυχική υγεία.»
Κλείνοντας, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο στρέφεται ξεκάθαρα κατά των ψυχικά ασθενών και των εξαρτημένων.
«Αποτελεί μνημείο ιδιοτελούς νομοθέτησης και εφαρμογής μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που προβλέπει ιδιωτικοποιήσεις. Για μια ακόμη φορά σας καλούμε να το αποσύρετε και να σεβαστείτε την ψυχική υγεία, τους ασθενείς, τους εργαζόμενους στην ψυχική υγεία και στην απεξάρτηση.»