Παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής, για την τροπολογία εισόδου ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη, ανέφερε πως η κυβέρνηση προσπαθεί για ακόμα μια φορά εν κρυπτώ, να  ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια υγεία στη χώρα.

«Πριν 15 ημέρες, σας είχαμε καλέσει και πάλι να αποσύρετε αυτή την τροπολογία και να την εισάγετε κανονικά σε νομοσχέδιο, για να υπάρξει διαβούλευση, να υπάρξουν συζητήσεις στις Επιτροπές και τοποθετήσεις Φορέων.

Αυτό που επιχειρείτε όμως να κάνετε, είναι αλλαγή του δημόσιου  και καθολικού χαρακτήρα της δημόσιας υγείας. Και τώρα, εισάγετε ξανά την τροπολογία για να ψηφιστεί στην Ολομέλεια χωρίς συζήτηση.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε κ. Υπουργέ γιατί φοβάστε, γιατί τρέμετε να φέρετε κανονικά σε ένα νομοσχέδιο, διάταξη ή τροπολογία που να την έχετε καταθέσει πριν στις Επιτροπές, ώστε να τοποθετηθούν οι Φορείς και οι άνθρωποι που εργάζονται στην υγεία, αλλά και οι απλοί πολίτες με τη διαδικασία της διαβούλευσης; Τι φοβάστε και δεν το κάνετε;

Ξανά, λοιπόν, κρυφά και λάθρα, φέρνετε αυτή την τραγική διάταξη, που ουσιαστικά δίνει άλλο ένα καίριο χτύπημα στο δημόσιο χαρακτήρα της δημόσιας υγείας -αν δεν ολοκληρώνει την ιδιωτικοποίησή της-.»

Όπως επισήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κυβέρνηση, ενώ είχε ήδη επιτρέψει σε μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ να χειρουργούν το απόγευμα, τώρα δίνει το δικαίωμα στους ιδιώτες γιατρούς να χρησιμοποιούν δημόσιες υπηρεσίες και δομές, για να προβαίνουν σε διαγνωστικές, επεμβατικές και θεραπευτικές διαδικασίες. 

«Μάλιστα, λέτε και στους πολίτες: “πληρώστε είτε γιατρό του δημοσίου για να σας χειρουργήσει το απόγευμα, είτε ιδιώτη γιατρό για να χρησιμοποιήσει δημόσιες δομές, για να έχετε άμεση και αποτελεσματική θεραπεία ή χειρουργείο”.

Αυτό κάνετε, σε μια χώρα που βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στις ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, που το πραγματικό εισόδημα καταβαραθρώνεται. Σε μια χώρα που η αγοραστική δύναμη βρίσκεται στην προτελευταία θέση, με τελευταία τη Βουλγαρία. Και αντί να ενισχύσετε το δημόσιο σύστημα, να αυξήσετε τις αποδοχές των γιατρών και να τους δώσετε επιστημονικά κίνητρα, υπηρεσιακά και κίνητρα εξέλιξης για να μείνουν και να έρθουν ακόμα περισσότεροι γιατροί στο δημόσιο σύστημα, εσείς φέρνετε τους ιδιώτες ή τους “κλείνετε το μάτι”, νομιμοποιώντας το φακελάκι για να χειρουργούν το απόγευμα.»

Στη συνέχεια, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει ξανά την επίμαχη διάταξη, υπογραμμίζοντας, παράλληλα πως είναι αντισυνταγματική.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οφείλετε να αποσύρετε αυτή τη διάταξη ξανά. Το κάνατε την προηγούμενη φορά μετά την έντονη αντίδρασή μας, ελπίζω να την αποσύρετε και πάλι, εισάγοντάς την κανονικά σε σχέδιο νόμου για να συζητηθεί και να τοποθετηθούν οι Φορείς εάν θέλουν να ισχύσει.

Εξάλλου, είναι προφανές ότι είναι και αντισυνταγματική.»

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με τις πολιτικές της εδώ και 5 χρόνια, έχει συρρικνώσει το ΕΣΥ.

«Άλλα ευρωπαϊκά κράτη χρησιμοποίησαν την πανδημία για να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας, αντίθετα, εσείς το αποσαθρώνετε. Η συνταγή σας είναι γνωστή, νεοφιλελεύθερη. Υπονομεύετε και συκοφαντείτε, για να πείτε στους πολίτες “η κατάσταση είναι τραγική, πληρώστε για να ζήσετε”.

Μάλιστα, ισχυρίζεστε ότι δήθεν τους δίνετε και επιλογή. Ποια επιλογή κ. Υπουργέ; “Αν έχεις λεφτά  θα ζήσεις, αν δεν έχεις περίμενε 2-3-4 χρόνια για να χειρουργηθείς στο δημόσιο και αν προλάβεις”; Αυτή είναι η επιλογή; Επιλογή στη ζωή και στην υγεία ή στον θάνατο;»

Κλείνοντας, ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τη δημόσια υγεία ως ένα κοινωνικό και καθολικό αγαθό για όλες και όλους, αλλά ως εμπόρευμα και είδος προς συναλλαγή.

«Θεωρείτε τη δημόσια υγεία ως ένα είδος που τίθεται στην αγορά και όποιος έχει να πληρώσει το παίρνει. Ως μια υπηρεσία που την αγοράζει.

Εμείς στεκόμαστε απέναντι σε αυτές τις λογικές. Θέλουμε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, καθολικό, δημόσιο, δωρεάν, προσβάσιμο σε όλες και όλους, σύστημα υγείας. Αυτό απαιτούν και οι πολίτες και θα το δείξουν με την επιλογή τους στις Ευρωεκλογές και στις Εθνικές εκλογές.»