Συνέντευξη του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη «GOV News Weekly».

1) Πρόσφατα, μιλώντας για την 6ήμερη εργασία, κάνατε λόγο για μια κυβέρνηση, που λειτουργεί απέναντι στα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας και υπέρ των οικονομικών ελίτ. Πώς μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο το εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα;

Η κυβέρνηση νομοθέτησε και την 13ωρη εργασία και την 6ήμερη εργασία. Πρόκειται για πρακτικές που μας γυρίζουν πίσω, στην εποχή των μνημονίων και των υποδείξεων της Τρόικα. Βεβαίως, σήμερα -δίχως δημοσιονομικό έλεγχο- αποτελούν στοχευμένες επιλογές της κυβέρνησης, ώστε να αλλάξει -ασφαλώς προς το χειρότερο- το εργασιακό τοπίο, σε βάρος των εργαζομένων. Ειδικά στην ασφάλεια και στην υγεία των εργαζομένων, οι επιπτώσεις θα είναι συντριπτικές. Ήδη το 2023 και στις αρχές του 2024 τα εργατικά ατυχήματα έχουν αυξηθεί και δυστυχώς, τα θανατηφόρα. Η αύξηση της υπερωριακής απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών και των ωρών απασχόλησης συμβάλλουν στην κόπωση των εργαζομένων, και η κόπωση συνδέεται με τα εργατικά ατυχήματα.

Στον αντίποδα, εμείς επιμένουμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από:  γενναίες αυξήσεις στους μισθούς για να μπορέσουν να επιβιώσουν σε συνθήκες ακραίας ακρίβειας και αισχροκέρδειας, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, προστασία από τις ομαδικές απολύσεις, αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας, κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας και ενίσχυση της συλλογικής δράσης. Επιπλέον, χρειάζεται να ξεκινήσει σοβαρός διάλογος για θεσμοθέτηση της 4ήμερης απασχόλησης, άνευ μείωσης αποδοχών, όπως συζητείται σε πολλές χώρες της Ε.Ε..

Όλα αυτά θα ενισχύσουν πραγματικά τους εργαζόμενους και θα ανακόψουν την πορεία φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας και των εργαζομένων. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες, λειτουργώντας υπέρ των οικονομικών ελίτ και συμφερόντων.

 

2) Πιστεύετε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη για την τραγωδία των Τεμπών;

Οι εξελίξεις στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών είναι ραγδαίες και καταιγιστικές. Επιβεβαιώνονται όλα αυτά που αναδεικνύαμε τόσο καιρό, ότι -μεταξύ άλλων- δεν υπήρξε μόνο μπάζωμα αλλά και εκχωμάτωση τις πρώτες ημέρες μετά την τραγωδία. Περιμένουμε, λοιπόν, να διαβιβαστεί η σχετική δικογραφία από τον Άρειο Πάγο στη Βουλή. Από την πλευρά μας θα κάνουμε αυτό που πρέπει προκειμένου να διερευνηθούν ενδελεχώς ποινικά αδικήματα και ευθύνες υπουργών της κυβέρνησης. Να δούμε, όμως, και την αντίδραση του κ. Μητσοτάκη, που μίλησε μόνο για επικοινωνιακά λάθη. Πραγματικά, πρόκειται για μια δήλωση του Πρωθυπουργού που σοκάρει. Καλούμε, λοιπόν, την κυβέρνηση να απαντήσει, ξεκάθαρα και δίχως περιστροφές: έστω και τώρα, θα ανοίξει τον δρόμο στη δικαιοσύνη, ώστε να λάμψει η αλήθεια και να βγουν όλα στο φως; Εκτός και αν επιλέξει την προσφιλή τακτική της, να κρύψει υπευθύνους και καταστάσεις, πίσω από τη κοινοβουλευτική της πλειοψηφία. Το βέβαιο είναι πως εμείς δε θα σταματήσουμε, μέχρι να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων, στους συγγενείς τους και στους τραυματίες αυτού του εγκλήματος.

3) Είπατε πως υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας. Οι ελλείψεις και τα προβλήματα στο ΕΣΥ υπάρχουν εδώ και χρόνια ακόμη και επί ηγεσίας ΣΥΡΙΖΑ. Πώς μπορεί να αλλάξει η κατάσταση τώρα;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υγεία αποτελεί δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Στη ίδια λογική, τεράστιας σπουδαιότητας είναι η διαχρονική ύπαρξη ενός ισχυρού ΕΣΥ, κάτι που αποδείχτηκε και στην περίοδο της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά, η σημερινή κυβέρνηση, έχει βαλθεί εδώ και 5 χρόνια, συνεχώς να υπονομεύει και να υποβαθμίζει το δημόσιο σύστημα υγείας. Πρακτικά, αυτό που επιδιώκει είναι να προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίησή του. Αφού έδωσε το δικαίωμα σε μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ να χειρουργούν το απόγευμα, τώρα επιτρέπει στους ιδιώτες γιατρούς να χρησιμοποιούν δημόσιες υπηρεσίες και δομές, για διαγνώσεις, επεμβάσεις και θεραπείες.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στην υγεία.  Το 2015 παρέλαβε τη χώρα σε κατάσταση πτώχευσης, εν μέσω μνημονίων και δημοσιονομικών περιορισμών. Παρ’ όλα αυτά, έδωσε πρόσβαση σε 2,5 εκατ. πολίτες στα δημόσια νοσοκομεία, διέγραψε οφειλές που είχαν δημιουργηθεί από τη νοσηλεία τους, ενίσχυσε με 19.000 προσλήψεις τη δημόσια υγεία και αύξησε τον αριθμό των ΜΕΘ, διασφαλίζοντας την αξιοπρεπή λειτουργία των Νοσηλευτικών Μονάδων. Σήμερα, που δεν υπάρχουν μνημόνια και περιορισμοί, η κυβέρνηση της ΝΔ στηρίζει το δημόσιο σύστημα υγείας; Προφανώς όχι.

Η δική μας πρόταση περιλαμβάνει: αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, 15.000 στοχευμένες προσλήψεις, μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, μείωση της συμμετοχής στο κόστος φαρμάκων.

Οι πόροι υπάρχουν και μπορούν να γίνουν όλα αυτά. Είναι, όμως, θέμα προτεραιοτήτων. Όταν η κυβέρνηση μειώνει τον φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και στη συγκέντρωση κεφαλαίου, όταν δίνει 10 δισ. ευρώ με απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, όταν η χώρα μας έχει τη μικρότερη φορολογία στην Ε.Ε. στον φόρο μερισμάτων, τότε υπάρχουν πόροι και δημοσιονομικές δυνατότητες. Για το ΕΣΥ, όμως, ασφυκτικά πλαίσια, ελλείψεις και υποστελέχωση. Όπως είπαμε, πρόκειται ξεκάθαρα για ζήτημα προτεραιοτήτων και η δημόσια υγεία δεν ανήκει σε αυτές της κυβέρνησης.

 

4) Ποιες είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και την αδυναμία πολλών πολιτών να ανταποκριθούν σε βασικές τους ανάγκες;

Εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια, η χώρα βρίσκεται στη δίνη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις στενάζουν κυριολεκτικά, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Την ίδια στιγμή συσσωρεύονται και χρέη. Ακόμα και οι Financial Times τονίζουν σε δημοσίευμά τους ότι η Ελλάδα φτωχοποιείται, ενώ μετρήσεις καταδεικνύουν πως η χώρα μας είναι προτελευταία στην αγοραστική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τελευταία τη Βουλγαρία.

Εμείς πιστεύουμε πως αυτή η κατάσταση έχει δημιουργηθεί κυρίως από την αδιαφορία της κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα που μπορούν να προστατέψουν την κοινωνική πλειοψηφία από τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις στα βασικά είδη διατροφής, στην ενέργεια και στα καύσιμα. Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει, ισχυρίζεται ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Δεν είναι όμως έτσι. Με δική της ευθύνη έχει επιτρέψει στα καρτέλ να δρουν ανεξέλεγκτα και να αισχροκερδούν, όταν την ίδια στιγμή οι δυσθεώρητοι έμμεσοι φόροι απομυζούν τα εισοδήματα των πολιτών.

Προφανώς, ουσιαστικές λύσεις υπάρχουν, όμως η κυβέρνηση αρνείται να τις υιοθετήσει. Εμείς, μεταξύ άλλων, προτείνουμε: πλαφόν στα περιθώρια κέρδους στην ηλεκτρική ενέργεια και στη διύλιση και την εμπορία καυσίμων, μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ), μηχανισμούς ελέγχου και επιβολής προστίμων στους κερδοσκόπους, μείωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόστους, πλαφόν κερδών για τα τρόφιμα και τα βιομηχανικά αγαθά ευρείας χρήσης, αφορολόγητο για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Υπάρχει ο τρόπος για να ανασάνει η ελληνική κοινωνία από τον βραχνά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, όμως η κυβέρνηση αρνείται να ανταποκριθεί. Οι πολίτες στις ευρωεκλογές έχουν τη δυνατότητα να στείλουν το ηχηρό μήνυμά τους σε μία κυβέρνηση που συμπεριφέρεται με έπαρση και αλαζονεία και αποδεικνύει συνεχώς ότι ενδιαφέρεται για την κερδοφορία των οικονομικών ελίτ, ενώ αδιαφορεί για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.