Συνέντευξη του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη «Βραδυνή της Κυριακής»

1) Κύριε Καλαματιανέ, η κυβέρνηση κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για επικοινωνιακά τεχνάσματα σε ό,τι αφορά την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών και την πρωτοβουλία σας για προκαταρτική εξέταση. Εσείς, τι απαντάτε;

Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν και περνάει από το χέρι μας προκειμένου να λάμψει η αλήθεια για το συγκλονιστικό έγκλημα των Τεμπών. Το οφείλουμε στους 57 νεκρούς, στους τραυματίες της τραγωδίας, στους συγγενείς και φίλους των θυμάτων, που βιώνουν τον δικό τους Γολγοθά. Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση με επικοινωνιακά τερτίπια και τακτισμούς να θολώσει τα νερά, στο τέλος θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει και θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στη μνήμη των αδικοχαμένων συμπολιτών μας.

Έχουμε ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να δεσμευθεί ότι ο κ. Καραμανλής και όποιο άλλο κυβερνητικό στέλεχος εμπλέκεται, θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Αυτό είναι απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας. Εφόσον υπάρξει η δέσμευση, το αίτημα και η σύσταση προανακριτικής επιτροπής μπορεί να γίνει. Το κατηγορητήριο υπάρχει και προκύπτει και από τις μηνύσεις που έχουν καταθέσει οι συγγενείς των θυμάτων και οι τραυματίες.

Από μόνη της η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει τρέξει τις διαδικασίες, ώστε να διώξει κάθε σκιά και εκκρεμότητα. Δεν το έκανε, δεν το κάνει και προφανώς αυτό δείχνει φόβο και ενοχή. Εξάλλου, το καθολικό χειροκρότημα των Βουλευτών της προς τον κ. Καραμανλή -ο οποίος δεν έδωσε την παραμικρή εξήγηση για όσα του καταλογίζονται παρά μόνο διατυμπάνιζε από το βήμα της Βουλής ότι δεν ευθύνεται αυτός-, καταδεικνύει την απολυτή κυβερνητική κάλυψη προς το πρόσωπό του. Αυτό έγινε και στη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής και στην απόρριψη του αιτήματος που καταθέσαμε για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής με βάση τη δικογραφία της ευρωπαίας εισαγγελέα.

Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει διάχυτο το αίσθημα ότι γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης σε αυτό το έγκλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι 1,5 εκατ. πολίτες κινητοποιήθηκαν και υπέγραψαν για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να αναλάβει η δικαιοσύνη.

 

2) Αντιπαράθεση έχει υπάρξει και σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές με αφορμή τη διαρροή των e-mails. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει νοθεία στις Ευρωεκλογές;

Τα κυβερνητικά στελέχη που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει να εξηγήσουν τι ακριβώς έχει συμβεί με τη διαρροή προσωπικών στοιχείων ψηφοφόρων  Ελλήνων του εξωτερικού από το Υπουργείο Εσωτερικών στη ΝΔ και από εκεί, τουλάχιστον σε μια Ευρωβουλευτή της. Για μήνες τα ευαίσθητα αυτά δεδομένα βρίσκονταν και βρίσκονται στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, της ΝΔ. Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά για να τα προσπερνάμε σαν να μην τρέχει τίποτα. Εμείς, λοιπόν, αυτό που κάνουμε, είναι να είμαστε σε εγρήγορση και να εφιστούμε την προσοχή. Εξάλλου, αυτή η κυβέρνηση στα 5 χρόνια διακυβέρνησής της έχει δείξει αρνητικότατα δείγματα γραφής. Είναι η κυβέρνηση των υποκλοπών, της συγκάλυψης τους εγκλήματος των Τεμπών, της παρεμπόδισης του έργου Ανεξάρτητων Αρχών και εσχάτως της διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων. Με αυτά τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης, που δεν συνάδουν με ένα δημοκρατικό, ευρωπαϊκό κράτος, απαιτείται αυξημένη εποπτεία για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εκλογών.

 

3) Η κυβέρνηση διατείνεται ότι δέχεται πόλεμο από επιχειρηματικά συμφέροντα. Τι απαντάτε; 

Είναι τουλάχιστον αστείο να ισχυρίζεται αυτή η κυβέρνηση ότι δέχεται πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων. Η παραίτηση -ουσιαστικά αποπομπή- των δυο π. Υπουργών και στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, που είχαν συνάντηση με συγκεκριμένο μεγαλοεπιχειρηματία στο σπίτι του, είναι ενδεικτική για το τι συμβαίνει. Αναρωτιόμαστε, τι πήγαν να κάνουν εκεί και ποιος τους έστειλε; Απάντηση δεν έχουμε λάβει μέχρι τώρα. Τους έστειλε ο κ. Μητσοτάκης σε αποστολή και απέτυχαν ή δεν γνώριζε ο Πρωθυπουργός τι κάνουν οι άμεσοι συνεργάτες του; Όπως καταλαβαίνετε και τα δυο ενδεχόμενα είναι προβληματικά. Ας αφήσουν, λοιπόν, στην κυβέρνηση τις μεγαλοστομίες και τα ανέξοδα λόγια και ας αναλάβουν τις σοβαρότατες ευθύνες τους. Δεν είναι δυνατόν να προσπαθούν να παραπλανήσουν τους πολίτες με ευφάνταστα σενάρια, για να αλλάξουν την ατζέντα με αφορμή και το έγκλημα των Τεμπών. Από πότε μια πρόταση δυσπιστίας που εμπεριέχει, μεταξύ άλλων, ένα τόσο κρίσιμο, λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα, όπως η διαλεύκανση αυτής της τραγωδίας, εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα; Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου εναντίον της κυβέρνησης για τα χτυπήματα στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία στη Χώρα μας, καθ΄ υπόδειξη -και αυτό- επιχειρηματικών συμφερόντων συντάχθηκε; Το 1,5 εκατ. πολίτες που υπέγραψαν για να βγουν όλα στο φως για το έγκλημα των Τεμπών, εξυπηρετούν και αυτοί συμφέροντα; Προφανώς, στην κυβέρνηση έχουν χάσει τη γη κάτω από τα πόδια τους. Αντιλαμβάνονται τη μεταστροφή που υπάρχει στο πολιτικό κλίμα και προσπαθούν να σώσουν ότι σώζεται γι’ αυτούς.

 

4) Από την άλλη, δεν ήταν κάπως βιαστικό το αίτημα για εθνικές εκλογές που κατατέθηκε;

Δεν υπάρχει τίποτα το βιαστικό, όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Όταν, μάλιστα, η κοινωνία γυρίζει την πλάτη στις κυβερνητικές πολιτικές, πρακτικές και μεθοδεύσεις, τότε αυτό το αίτημα όχι μόνο είναι επίκαιρο, αλλά και αναγκαιότητα. Η διαχείριση του εγκλήματος των Τεμπών από την κυβέρνηση είναι χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίον οι κυβερνώντες αντιλαμβάνονται τα πράγματα. Συγκάλυψη, μετάθεση ευθυνών, αποπροσανατολισμός. Βεβαίως, δεν είναι μόνο αυτό. Η ακρίβεια συνεχίζει να συνθλίβει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η αγοραστική δύναμη των πολιτών ολοένα και μειώνεται, τα χρέη αυξάνονται, ο μισθός και οι συντάξεις δεν φτάνουν ούτε για να βγει το 15νθήμερο. Το γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας καλά κρατεί. Και βέβαια, το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών, η διαρροή και η παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων, η καταστρατήγηση του Συντάγματος -όπως συνέβη με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια- αποτελούν ορισμένα από τα απανωτά πλήγματα που έχει δεχτεί το κράτος δικαίου.

Για όλα αυτά η κυβέρνηση έχει ήδη αποτύχει στα μάτια της κοινωνίας και των πολιτών. Για όλα αυτά πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή. Η Χώρα έχει ανάγκη από προοδευτική διέξοδο. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα.