Συνέντευξη του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Κυριακάτικη Kontra News

  1. Πιστεύετε πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τις πρόσφατες πυρκαγιές;

Όταν ο Πρωθυπουργός, μόλις στις 7 Ιουλίου, επισκέπτεται το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και διαβεβαιώνει, ότι «έχουμε προχωρήσει και έχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο» και μετά από 15 ημέρες καίγεται για ακόμη μια φορά η Αττική, τότε είναι προφανές ότι υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα λάθη και τις παραλείψεις της. Τα παθήματα του παρελθόντος δεν γίνονται μαθήματα. Υπάρχει η καταστροφική εμπειρία του 2021 με τα εκατοντάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα στην Ηλεία, στην Αττική και στην Εύβοια.  Υπάρχει η περσινή εξίσου δύσκολη κατάσταση, με την πύρινη λαίλαπα να αφήνει πίσω της αποκαΐδια και στάχτες.

Φέτος, βρισκόμαστε, ξανά, στο ίδιο έργο θεατές. Εγκαίρως οι ειδικοί είχαν αναφερθεί στην εμφάνιση καύσωνα και ισχυρών ανέμων, προειδοποιώντας για σοβαρό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών. Παρόλα αυτά αποδεικνύεται πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός αδυνατεί να προστατέψει τις περιουσίες και το βιός των πολιτών, όπως, επίσης, το φυσικό περιβάλλον. Οι ελλείψεις σε επιχειρησιακά μέσα και σύγχρονο εξοπλισμό, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στον επιχειρησιακό συντονισμό αποδεικνύονται καθοριστικός παράγοντας και αυτής της καταστροφής. Για παράδειγμα, υπάρχουν πάνω από 3.500 κενές οργανικές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα. Όπως, επίσης, είναι ελλιπής και καθυστερημένη η χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ στους δήμους, για καθαρισμούς και αντιπυρικές ζώνες. Όλα αυτά είναι ζητήματα που δεν μπορούν να ισχυριστούν οι κυβερνώντες ότι δεν τα γνωρίζουν, καθώς, αυτοί κυβερνούν εδώ και 4 χρόνια. Ασφαλώς υπάρχει η κλιματική κρίση και όλα όσα προκύπτουν από αυτή, την ίδια στιγμή, όμως, διαπιστώνουμε σοβαρές αδυναμίες στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

  1. Τι διαφορετικό θα μπορούσε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Θα είχε προσλάβει κατ’ αρχάς πυροσβέστες, θα είχε επεκτείνει την αντιπυρική περίοδο, θα είχε φροντίσει να φτάσουν έγκαιρα τα χρήματα στους δήμους για την αντιπυρική προστασία.  Πριν από σχεδόν 4 χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε καταθέσει σχετική πρόταση νόμου για τη δημιουργία Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία περιλαμβάνει τις διαπιστώσεις των επιστημόνων και των ειδικών για τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν σε επιχειρησιακά μέσα, σχέδια και διαρθρωτικές παρεμβάσεις εντός της υπηρεσίας. Δυστυχώς, όμως, η πρόταση δεν έχει γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προτείνει, μεταξύ άλλων, τη σταδιακή ομογενοποίηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος (που αυτή τη στιγμή αποτελείται από μόνιμους, πενταετούς θητείας, εποχικούς και εθελοντές), τη συνεργασία Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικών Υπηρεσιών, με ταυτόχρονη ενίσχυσή τους σε προσωπικό και μέσα και την έμφαση σε πολιτικές πρόληψης. Είναι μέτρα που πιστεύουμε πως θα βοηθήσουν αποφασιστικά στον περιορισμό των πυρκαγιών, του κινδύνου απώλειας ανθρώπινων ζώων και στη μείωση των καταστροφών. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός πως κατάργησε το πρόγραμμα εργασίας 5000 εργαζομένων στη δασοπροστασία που εφαρμόστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στερώντας τις πολύτιμες υπηρεσίες όλων αυτών των ανθρώπων, δίχως να τις αναπληρώσει.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζω, απαιτείται ένας άλλος εθνικός σχεδιασμός και μια αλλαγή προτεραιοτήτων, ώστε να έχουμε αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του πύρινου εφιάλτη.

  1. Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;

Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα κληθεί να αναλάβει ένα βαρύ φορτίο, αυτό της αναδιοργάνωσης και της ανασύνθεσης του κόμματος εν κινήσει ενώ είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση με τις ευθύνες και τη σοβαρή δουλειά που αυτό σημαίνει. Θα το καταφέρουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει και σημαντικό πολιτικό προσωπικό και το πολιτικό  κεφάλαιο που απαιτείται.

Σε αυτές τις συνθήκες, ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα πρέπει να εμπνεύσει την κοινωνική πλειοψηφία, ως εγγυητής μιας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου. Μιας πρότασης που θα δίνει απαντήσεις στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, υπέρ των πολλών, διασφαλίζοντας την ασφάλεια, την προοπτική και την ουσιαστική παρεμβατικότητα της χώρας στα κέντρα αποφάσεων.

Χρειάζεται, λοιπόν, η κατάλληλη στρατηγική και εκείνη η πολιτική κατεύθυνση που θα ενσωματώνει τον παλμό της κοινωνίας και θα τον εκφράζει. Οι καιροί έχουν αλλάξει και αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα της νέας ηγεσίας για την επόμενη ήμερα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που θα πρέπει με στέρεο πολιτικό λόγο, ύφος και πειθώ να διαμορφώσει τη νέα πολιτική ατζέντα για το παρόν και το μέλλον.

Βεβαίως, απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιηθούν όλα αυτά, είναι να δομήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως έναν σύγχρονο και ευέλικτο πολιτικό οργανισμό, με πρόσωπα φρέσκα σε ιδέες και μεθόδους, που θα διασφαλίσουν την καθαρή επικοινωνία του μηνύματός μας και τη διάδραση με τους πολίτες.

Αυτά θα πρέπει να έχει ως κύριο μέλημά του ο νέος ή η νέα Πρόεδρος προκειμένου να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με την κοινωνία και κατ’ επέκταση να επουλωθεί η πληγωμένη κυβερνητική προοπτική του.

  1. Εσείς έχετε αποφασίσει ποιον/α θα στηρίξετε;

Αποτελεί πεποίθησή μου πως πάνω από τα πρόσωπα, βρίσκονται οι πολιτικές. Δεν είναι αυτή η στιγμή για να καταγράψουμε και να μετρήσουμε δυνάμεις και με βεβαιότητα μπορώ να πω πως δεν θα πέσουμε στην παγίδα της εσωστρέφειας. Είμαστε εδώ για να συμφωνήσουμε για το ύφος και το πολιτικό μας σχέδιο, έχοντας στο πλευρό μας την πολύτιμη παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα. Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κάθε υποψήφιος/α θα αναπτύξει τις σκέψεις και τις προτάσεις του. Από εκεί θα προκύψει ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός που σε μεγάλο βαθμό θα πρέπει να περιλαμβάνει την αποκατάσταση της σχέσης μας με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Ο κόσμος αλλάζει με ταχείς ρυθμούς σε ένα ρευστό παγκόσμιο σκηνικό. Επομένως, πρέπει να βρούμε τον σωστό βηματισμό και να οδηγήσουμε  με ασφάλεια τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην επόμενη ημέρα. Με συντροφικότητα και συλλογικότητα, μέσα από τον δημοκρατικό διάλογο. Είμαι βέβαιος πως η νέα ηγεσία θα τα καταφέρει να υπηρετήσει αυτό τον σκοπό.

  1. Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι πρέπει να συζητηθούν τολμηρές αλλαγές όπως η αλλαγή ονόματος, εμβλήματος, ακόμα και ευρωομάδας… Ποια η θέση σας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρίσκεται σε στάδιο ανασύνθεσης και ανασυγκρότησης. Είναι βέβαιο πως σε αυτή την εξελικτική διαδικασία θα ακουστούν και θα καταγραφούν διάφορες προτάσεις στελεχών και μελών –κάτι που αναμένεται να ενταθεί στο διαρκές συνέδριο της 3ης Σεπτεμβρίου- προκειμένου να σχεδιαστεί η επόμενη ημέρα. Μέχρι στιγμής όλα κυλούν ομαλά και συντεταγμένα. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Κεντρική Επιτροπή, υπάρχει ο οδικός χάρτης και πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία, όπου οι υποψήφιοι για την ηγεσία θα θέσουν στο δημόσιο διάλογο το όραμα και το πλάνο τους.

Επαναλαμβάνω πως η αναδόμηση και η ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι μια συλλογική διαδικασία, η οποία, εκτός όλων των άλλων, απαιτεί να αναζητήσουμε και να διορθώσουμε με ψυχραιμία τα λάθη και τις παραλείψεις μας, ώστε να δομήσουμε -ως απώτερο στόχο- το ρεαλιστικό, εκείνο, πρόγραμμα, που επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε ως κυβέρνηση στο μέλλον.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μπροστά μας υπάρχει μια πολύ κρίσιμη μάχη, αυτή των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και λίγο αργότερα αυτή των ευρωεκλογών.

Όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν, για να συνθέσουμε το νέο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Για να εκφράσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και να αποτελέσουμε, ξανά, την κυβερνητική δύναμη που θα δικαιώσει τις προσδοκίες των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών. Σε αυτά τα βήματα της ανασύνταξης, οι αλλαγές -τολμηρές ή λιγότερο- θα αποφασιστούν συγκροτημένα και συλλογικά.

  1. Θα μπορούσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούν αντιπολιτευτικά σε ορισμένες περιπτώσεις απέναντι στη δεξιά;

Σε συνάρτηση με τις διεργασίες ανάδειξης της νέας ηγεσίας του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καθήκον να ασκήσει υπεύθυνο και προγραμματικό αντιπολιτευτικό λόγο, σεβόμενος την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Θα τιμήσει, λοιπόν, τον θεσμικό του ρόλο με αξιόπιστη, στιβαρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και των αναγκών της.

Συγκεκριμένα, θα εστιάσει στην άσκηση αντιπολίτευσης υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, στη συγκρότηση μιας συνεκτικής και προγραμματικής εναλλακτικής κυβερνητικής αντιπρότασης, με προοδευτικό πρόσημο και στη διαφύλαξη των δημοκρατικών αξιών και ιδεών.

Αυτή την υπευθυνότητα χρειάζεται να δείξουν και τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα που βρίσκονται στην πλευρά της αντιπολίτευσης. Απαιτούνται, λοιπόν και οι συνεργασίες, προκειμένου να δημιουργηθεί, όχι μόνο ένα δυναμικό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και μια δημοκρατική ασπίδα-φραγμός στην Ακροδεξιά που εμφανίζεται ενισχυμένη εντός και εκτός Κοινοβουλίου.